Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ďalšia hrozba pre svet?! Vedci vo Wu-chane objavili neznáme KORONAVÍRUSY

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

WU-CHAN - Neznáme koronavírusy, ktorých prítomnosť zaznamenali laboratórni vedci pred piatimi rokmi a zmienili sa o nich vo viacerých štúdiách, vedú k špekulácii o možnom porušovaní protokolov biologickej bezpečnosti. Dôkazom sú správy čínskych univerzít popisujúce výsledky analýz niektorých poľnohospodárskych produktov.

Tím vedcov objavil niekoľko neznámych genómov koronavírusu v laboratóriách čínskych poľnohospodárskych univerzít. Tieto zistenia tak podľa niektorých podporujú teóriu, že SARS Cov-2 nemá prirodzený pôvod a unikol z laboratória vo Wu-chane. Experti napríklad zistili, že v údajoch Poľnohospodárskej univerzity v Huazhong z roku 2017 je zmienka o prítomnosti nového merbecovírusu blízkeho HKU5, ktorý bol sekvenovaný v bavlne. V roku 2020 bol zas zaznamenaný aj nový merbecovírus súvisiaci s HKU4, čiže "blízkym príbuzným" koronavírusu MERS, ktorý bol objavený vo vzorkách ryže. 

Ďalšia hrozba pre svet?!
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: gettyimages.com)

Ďalšie sekvencie infekčných klonov spojených s HKU5 a vírusom japonskej encefalitídy boli identifikované aj bavlne v roku 2018. Ešte znepokojivejší je fakt, že v ryži analyzovanej v 2017 na Poľnohospodárskej a lesníckej univerzite vo Fujiane bol objavený nový betakoronavírus SARS-WIV1. 

Vedci skúmali pôvod KORONAVÍRUSU: Ohromujúce odhalenie, toto naozaj nečakali

"Pomocou zistených genetických sekvencií sme boli schopní zostaviť kompletné genómy dvoch nových koronavírusov, z ktorých jeden je veľmi podobný vírusu Nipah," informovali autori štúdie na serveri arXiv. Objav niekoľkých nebezpečných patogénov v poľnohospodárskych laboratóriách podľa nich vyvoláva obavy, že sa porušujú protokoly o biologickej bezpečnosti. Výskumníci poukázali aj na to, že kontroly v poľnohospodárskych laboratóriách nie sú také prísne ako vo virologických laboratóriách. 

Viac o téme: ČínaKoronavírus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu