Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Historik tvrdí, že vyriešil záhadu potopenia Titanicu: Môže za to prírodný fenomén!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - V ostatnom období sa pri pobreží Spojeného kráľovstva vyskytlo niekoľko udalostí spojených s fatamorgánou, ktorá vytvorila ilúziu vznášajúcich sa lodí. Britský historik a popredný odborník na Titanic sa domnieva, že podobný jav dopomohol aj k tragédii tohto luxusného parníka. Ovplyvnil totiž pozorovacie schopnosti členov posádky aj potenciálnych záchrancov.

Fatamorgána by podľa historika Tima Maltina mohla poskytnúť kľúč k tajomstvu potopenia Titanicu. Ten tvrdí, že práve kvôli očnému klamu nespozorovala posádka lode tridsaťmetrový ľadovec trčiaci z Atlantiku, informoval portál Sky News. Fatamorgána vzniká, keď sa nad chladnou morskou hladinou vytvorí pásmo teplejšieho vzduchu a vytvára abnormálny lom svetla, ktorý sa ohýba smerom nadol (teplotná inverzia).  Vzdialené objekty tak pôsobia dojmom, že sú umiestnené vyššie než v skutočnosti sú. 

FOTO Mladík šoféroval, keď sa pred ním zjavil záhadný úkaz: Veď tá loď pláva vo vzduchu!

Maltin hovorí, že v prípade Titanicu práve takýto biely opar nazývaný fatamorgánový pás spôsobil, že posádka včas nezaregistrovala osudný ľadovec. "Parník sa potopil v mrazivých vodách Labradorského prúdu v severnom Atlantiku. Ale nad úrovňou vrcholu týchto ľadovcov prúdil oveľa teplejší vzduch z neďalekých teplejších vôd Golfského prúdu a udržal sa nad chladnejšou vrstvou. V dôsledku toho sa vytvorili rovnaké podmienky tepelnej inverzie na mieste havárie, aké boli nedávno pozorovateľné pozdĺž pobrežia Británie. Preživší členovia posádky počas oficiálneho vyšetrovania nešťastia uviedli, že ľadovec sa zjavil z podivného oparu ako temná masa," vysvetľuje. 

Historik tvrdí, že vyriešil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Fenomén fatamorgány je zároveň spájaný aj s mnohými záhadnými udalosťami vrátane fantómových ostrovov, UFO, miest na oblohe či s loďou duchov známou ako Bludný Holanďan. Tieto tajomné javy boli zaznamenané najmä v arktických oblastiach počas jari, kedy sa teplý vzduch vznáša nad pásmom chladného vzduchu v blízkosti mora a vytvára spomínaný opar. Expert sa tiež domnieva, že neobvyklé podmienky zmarili možnú záchrannú misiu neďalekého plavidla SS Californian. "Fenomén vznášajúcich sa lodí je strašidelnou ozvenou tragédie nepotopiteľného parníka. Oblasťou, v ktorej sa potopil Titanic, preplávali predtým a aj potom viaceré lode a zaznamenali neobvyklé lomy a fatamorgány na obzore. Noc, keď sa potopil, bola pokojná a jasná, ale hliadky si všimli pás oparu tiahnuci sa po celom obzore, keď vstupovali do pásma inverzie," pokračuje Milton. Loď nespomalila, pretože počasie bolo jasné a kapitán očakával, možný ľadovec bude spozorovaný včas a vyhnú sa mu. Podľa odborníka však optický efekt hmly okolo obzoru znížil kontrast medzi ľadovcami, oblohou a morom. "Veľmi studený vzduch v blízkosti mora pravdepodobne spôsobil, že sa vzdialený horizont javil vyššie ako obvykle. Tento jav vytvoril pás na obzore, vyzeral ako opar a spôsobil, že fatálny ľadovec uvideli príliš neskoro."

Historik tvrdí, že vyriešil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Milton sa ďalej domnieva, že abnormálne zdvihnutý horizont za parníkom zmiatol aj posádku SS Californian. Jej členovia si zrejme mysleli, že loď, ktorú uvideli, je iba malý parník vzdialený osem kilometrov, ale v skutočnosti išlo o parník gigantických rozmerov, ktorý bol v skutočnosti vzdialený asi 16 kilometrov. Kapitán vedel, že oblasťou v danom čase prechádzal Titanic, ale loď sa mu zdala byť príliš malá a predpokladal, že nemá vysielačku. Posádka jej preto posielala signál lampami, ale vzduch stratifikovaný teplotnou inverziou spôsobil, že vyzeral ako náhodne blikajúce svetielka. Posledným klincom do rakvy pre legendárne plavidlo mala byť skutočnosť, že jej núdzové svetlice explodujúce v teplejšom vzduchu nad hladinou sa v porovnaní s trupom obrovskej lode vznášali nízko a aj toto zmiatlo posádku SS Californian. Tieto optické javy nakoniec spôsobili, že posádka druhej lode nepodnikla žiadne kroky na záchranu 2200 cestujúcich," skonštatoval autor viacerých kníh o Titanicu. 

Viac o téme: FatamorgánaTitanic
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu