Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Mal to byť krásny nedeľný deň: Výletnú loď zastihla prudká búrka, 500 ľudí sa utopilo!

Saint-Philibert
Saint-Philibert (Zdroj: profimedia.sk)

NANTES/PRAHA - Pred 90 rokmi, 14. júna 1931, sa odohrala jedna z veľkých tragédií v histórii námornej dopravy: V búrke pri St. Nazaire sa potopil francúzsky výletný parník Saint-Philibert cestou z nedeľnej vychádzky na ostrov Noirmoutier neďaleko ústia rieky Loiry. Pri nešťastí zahynulo takmer 500 ľudí.

FOTO Nemecká ponorka potopila slávnu loď: 18 minút hrôzy! Smrť 1198 ľudí zasiahla do dejín

St. Philibert bol malý výletný parník s dĺžkou 32 metrov, vyrobený v roku 1923, a v lete sa pohyboval neďaleko ústia rieky Loiry, vozil výletníkov na jednodňové výlety na ostrov Nourimoutier. Osudný deň sa naň nalodilo takmer 500 ľudí, väčšinou robotníkov z Nantes s rodinami. Bolo odbavých 467 cestujúcich plus ich deti. Posádku tvorilo sedem mužov, na ktorých dohliadal kapitán Ollive. Štart cesty prebiehal normálne a St. Philibert zakotvil v Herbaudière na ostrove Noirmoutier.

Na spiatočnej ceste sa ale veľmi zhoršilo počasie a Saint-Philibert sa ocitol v prudkej búrke. Vysoké vlny a vietor veľmi sťažovali navigáciu lode, ktorá nebola pripravená na zlé počasie. Okrem toho bola ešte preťažená, mala dvakrát väčší náklad, než bolo povolené. Cestujúci stojaci na pravoboku spôsobili veľké naklonenie lode. Ďalšia obrovská vlna ju prevrátila a loď sa takmer okamžite potopila pri výbežku Saint-Gildas. Nešťastie prežilo len osem ľudí.

Vo výpočte príčin nešťastia bola tiež uvádzaná nedbalosť posádky, pretože väčšina cestujúcich na sebe nemala záchranné vesty a záchranné plátno pre cestujúcich slúžilo ako plachta. V miestnej tlači sa po udalosti vyrojilo mnoho polemických názorov. Dva mesiace po potopení bola loď opravená a ďalej sa plavila pod iným menom, než ju v roku 1979 poslali do šrotu. Napriek nedbanlivosti posádky sa rodiny obetí v súdnom procese v roku 1933 márne domáhali odškodnenia - majitelia lodi boli zbavení zodpovednosti za nešťastie.

Viac o téme: PotopenieParníkFracúzskoSaint-Philibert
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu