Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Najstaršia vianočná pohľadnica poburovala ľudí: Pozrite sa, čo na nej bolo znázornené

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Najstaršia komerčne tlačená vianočná pohľadnica, ktorá vo svojej dobe mnohých pobúrila, je v predaji v londýnskej aukčnej siene Christie´s. Prianie, na ktorom rodina pripíja adresátovi červeným vínom, pochádza z roku 1843, takže má už viac ako 170 rokov.

Pohľadnica s nápisom "Veselé Vianoce a šťastný nový rok" sa vtedajším abstinentským spolkom nepáčila predovšetkým z toho dôvodu, že v popredí obrázku malé dievčatko upíja dospelému z pohára víno. Deti v pozadí ochutnávajú vianočný puding. 

FOTO Srdcervúci list chlapčeka Santovi rozplakal milióny ľudí na celom svete: Želá si jedinú vec

S nápadom komerčne vyrábať vianočné prianie prišiel britský štátny úradník a vynálezca Henry Cole (1808-1882), ktorý chcel ľuďom uhľačiť život tým, že nebudú musieť pred sviatkami vymýšľať a písať desiatky či možno dokonca stovky listov príbuzným, priateľom alebo obchodným partnerom. Vytlačených bolo celkovo tisíc kópií pohľadnice s popíjajúcou rodinou, zachovalo sa z nich ale len 21. Sú navyše v rôznom stave. Autorom kresby bol Coleov kamarát John Calcott Horsley. Prianie, ktoré sa bude už čoskoro draziť, poslal istý Joe svojim rodičom. Cena ručne vyfarbenej pohľadnice spolu s korektúrnym výtlačkom s podpisom Colea sa odhaduje na 5000 až 8000 libier (5480 až 8770 eur). Aukcia sa koná práve dnes, 9. decembra. 

Viac o téme: PohľadnicaAukciaVianoce
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu