Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Mimoriadny objav v Grónsku hlboko pod ľadom: Vedci ešte nič podobné nezaznamenali

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

GRÓNSKO - Pod Kontinentálnym ľadovcom v Grónsku boli objavené dôkazy o existencii obrovského pravekého jazera. Výskum je zatiaľ iba v počiatočnej fáze, vedci už teraz predpokladajú, že jazero je staré milióny rokov. Ich doterajšie zistenia boli publikované v časopise Earth and Planetary Science Letters.

Fosílne jazero objavené pod Grónskom je prekvapujúci fenomén, pretože v tejto časti našej planéty nebolo zatiaľ zaznamenané nič podobné. Vedci minulý rok síce informovali o objave približne päťdesiatich jazier nachádzajúcich sa pod Kontinentálnym ľadovcom, no najnovší nález má inú povahu, pretože ide o starodávne povodie plné sedimentárnej výplne. Tvorí ju hornina hrubá 1,2 kilometra, ktorá je pokrytá ľadom s hrúbkou 1,8 kilometra. Z toho možno usúdiť, že túto lokalitu pravdepodobne v dávnej minulosti nepokrýval ľad, ale sa tu nachádzalo jazero s plochou asi 7100 kilometrov štvorcových. Zásobovala ho voda z osemnástich prameňov, ktoré sa nachádzali na severe a ústili do neho cez okolité svahy.

Presnejší vek jazera sa zatiaľ určiť nepodarilo. Analýza skalného materiálu, ktorý predstavuje časovú kapsulu, by však mohla geofyzikom poskytnúť veľa iných informácií. "Môže ísť o dôležité úložisko údajov o krajine, ktorá je skrytá pod ľadovou vrstvou. Keby sme sa dostali k tým sedimentom, získali by sme odpovede na viaceré otázky," uviedol vedúci štúdie Guy Paxman z Kolumbijskej univerzity

Vedci upozorňujú, že ľadovce sa topia podľa najhoršieho scenára: Prekonáva to všetky naše predpovede

Dno jazera nazývané Camp Century Basin bolo identifikované počas pozorovacej misie operácie NASA pod názvom IceBridge, ktorá sa zameriava na letecký prieskum polárnych oblastí sveta. Pri letoch nad Kontinentálnym ľadovcom v Grónsku mapoval tím subglaciálnu geomorfológiu pod ľadom. Údaje zaznamenané citlivými prístrojmi odhalili obrysy obrovskej plochy plnej sedimentárnej výplne, zloženej z redšieho a menej magnetického materiálu ako okolitá hornina. Vedci sa preto domnievajú, že jazero sa formovalo v teplejšom období v dôsledku posunu podložia, ktoré je dnes v stave nečinnosti, prípadne bol tvar povodia vytváraný ľadovými eróziami.

V každom prípade však ide o dôležitý sedimentárny záznam. Pokiaľ ho bude možné podrobiť analýze, tak jej výsledky odhalia, kedy nebol v tejto oblasti ľad a odkedy ju pokrýva ľadová vrstva a zároveň ponúknu pohľad na vývoj klimatických a environmentálnych podmienok regiónu. Tajomstvá týchto hlboko ukrytých skál tak môžu vypovedať o zmene polárneho podnebia v dávnej minulosti a ponúknuť zásadnú informáciu pre súčasné problémy. "Pracujeme na tom, aby sme pochopili, ako sa Kontinentálny ľadovec v Grónsku správal v minulosti. Je to dôležité, pretože takto pochopíme, ako sa bude správať v budúcich desaťročiach," dodal Paxman. 

Viac o téme: ĽadovecJazeroGrónsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu