Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Toto je časť tela, ktorú by ste si nikdy nemali holiť: Má to zdravotné aj estetické riziká

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BEVERLY HILLS - Holenie nežiaduceho ochlpenia patrí v 21. storočí k bežným hygienickým návykom. Odborníci ale upozorňujú na to, že v prípade jednej časti tela by ste mali odolať rôznym módnym trendom a nechať ju zarastenú. Existuje totiž viacero rizík, ktorým by ste sa v prípade jej holenia vystavili. A to ako zdravotných, tak aj estetických.

Žiletky a holiace strojčeky patria k bežnej výbave každej kúpeľne. Podľa odborníčky by ste ich však nikdy nemali používať pri odstraňovaní obočia, a to z viacerých dôvodov. "Toto ochlpenie má špecifické evolučné funkcie. Zadržiava pot stekajúci z čela a zachytáva tak nečistoty a prach, ktoré by inak prenikli do vášho oka. Zároveň pomáha chrániť oči pred priamym slnkom," vysvetľuje kalifornská dermatologička Tsipora Shainhouseová. Obočie okrem toho formuje tvár aj pomáha s neverbálnym prejavom myšlienok a emócií. Ak si ho teda oholíte, riskujete stratu mnohých týchto jeho funkcií. V snahe zaujať si ho však mnohí úplne alebo čiastočne oholia, čo považuje Shainhouseová za veľmi nešťastné. Tú sú štyri dôvody, prečo sa pri úprave obočia radšej vyhnte žiletke. 

Toto je časť tela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Podráždená pokožka a vyrážky

Po holení chĺpkov sa mnohým tvoria vyrážky. Tie vyzerajú obzvlášť nepríjemne, ak sú na tvári. "Ak sa nebudete holiť správnou technikou, môžete ťahať chĺpky nesprávnym smerom a dráždiť folikuly, čo spôsobuje začervenanie pokožky a tvorbu vyrážok," varuje dermatologička. Opakované, pravidelné holenie rovnakej oblasti môže tiež viesť k sekundárnym zmenám textúry a pigmentu, tzv. pozápalovú hyperpigmentáciu. 

FOTO Tínedžerka sa úplne prestala holiť: Uf, pohľad na jej mega zarastené telo asi mužov nepoteší

Hrubšie nové chĺpky

Ak si pravidelne holíte ktorúkoľvek časť tela, určite ste si všimli, že chĺpky sa postupne stávajú hrubšími a pevnejšími. Rovnako to môže dopadnúť aj pri obočí. Keď už si ho raz oholíte a ono dorastie, jeho končeky sú tupé, pretože boli odrezané v strede. A to vyzerá veľmi neprirodzene. 

Toto je časť tela,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Strata obočia na celé mesiace

Chĺpky a vlasy rastú každému z nás individuálnym tempom, obočie nevynímajúc. Nedá sa predvídať, ako dlho potrvá, kým dorastie oholené obočie, pretože rýchlosť jeho rastu je genetická a súvisí aj s vekom. V niektorých prípadoch to môže byť až šesť týždňov, kým chĺpky dorastú.

Zranená pokožka

Pokožka v okolí očí je mimoriadne tenká, oveľa tenšia ako iné miesta, ktoré si holíte. Znamená to, že práve v tejto oblasti sa môžete ľahko porezať a spôsobiť si krvácanie.

Viac o téme: HolenieObočie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu