Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Záhada klincov, ktorými mali ukrižovať Ježiša Krista: Geológ objavil ohromujúci dôkaz!

(Zdroj: youtube/The Telegraph)

JERUZALEM - Izraelský filmár objavil klince, ktorými bol možno ukrižovaný Ježiš Kristus. Experti o týchto klincoch vedia už niekoľko desiatok rokov, spojenie s ukrižovaním však popierali. Rovnaký názor má aj Izraelský úrad starožitností, podľa ktorého nález nemá oporu v archeologických nálezoch ani vo výskume.

Úlomky klincov archeológovia prvýkrát objavili v roku 1990 na pohrebisku veľkňaza Kaifáša, ktorý je podľa Nového zákona autorom plánu ukrižovania Ježiša. Vedci v tom čase ale odmietli akúkoľvek súvislosť medzi klincami a samotným ukrižovaním. Klince sa po ich prvotnom objavení záhadne stratili. V roku 2011 izraelský filmár Simcha Jacobovici v dokumente "Klince kríža" uviedol, že ich našiel. V dokumente sú zaznamenané tri roky výskumu, v ktorom Jacobovici predstavuje svoje tvrdenia. Niektoré vychádzajú z empirických údajov, iné si vyžadujú veľkú predstavivosť a dávku viery. Väčšina odborníkov však jeho nález označila za pritiahnutý za vlasy či reklamný ťah.

Mnoho starodávnych pamiatok vrátane ďalších klincov, ktoré sa údajne datujú do doby ukrižovania, experti v priebehu storočí spájali s Ježišom. Mnohé z nich boli považované za falošné, zatiaľ čo iné, naopak, za sväté. "Ak sa pozriete na celý príbeh, historický, textový či archeologický, zdá sa, že všetky poukazujú na to, že tieto dva klince sú súčasťou ukrižovania. A keďže Kaifáš je spojený iba s Kristovým ukrižovaním, dajte si dve a dve dokopy a zistíte, že sú to práve tie klince," vyhlásil Jacobovici. 

Archeológovia mali objaviť mesto, v ktorom sa prechádzal Ježiš po tom, ako vstal z mŕtvych!

Izraelský úrad starožitností, ktorý dohliadal na výkop v Jeruzaleme, poznamenal, že nebolo nikdy dokázané, že hrobka slúžila ako pohrebisko Kaifáša. "Niet pochýb o tom, že talentovaný režisér Simcha Jacobovici vytvoril zaujímavý film so skutočným archeologickým nálezom, ale interpretácia, ktorá je v ňom uvedená, nemá oporu v archeologických nálezoch ani vo výskume," stojí vo vyhlásení úradu. 

Minulý týždeň jeruzalemský geológ na dôchodku Aryeh Shimron, ktorý viedol novú štúdiu o týchto fragmentoch, potvrdil teóriu dokumentaristu. Podľa neho sú klince z Kaifášovej hrobky zhodné s klincami použitými pri ukrižovaní. "Vďaka hrdzi a sedimentom na klincoch sme tiež identifikovali a vyfotografovali množstvo mikroskopických úlomkov kostí," uviedol na margo ohromujúceho zistenia. Shimron verí, že tieto vedecké zistenia poslúžia ako dostatočne silné dôkazy, ktoré potvrdia spojenie medzi nájdenými klincami a ukrižovaním nejakého človeka, možno aj Božieho syna. 

Viac o téme: UkrižovanieKlinceJežiš Kristus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu