Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Meteorologička vraj pozná definitívnu príčinu potopenia Titanicu: Toto je dôvod jeho skazy!

Titanik, Willy Stöwer, 1911 Zobraziť galériu (3)
Titanik, Willy Stöwer, 1911 (Zdroj: profimedia.sk)

SAN FRANCISCO - Americká meteorologička Mila Zinkova v časopise Weather uviedla, že skazu Titanicu mohla spôsobiť slnečná erupcia, ktorá poškodila jeho kompas. Svoju teóriu opiera o výpoveď jedného z preživších tragédie a o údaje dokumentujúce polohu parníka, ktorý sa vychýlil zo svojej trasy, čo nakoniec skomplikovalo aj záchrannú akciu.

Štúdia Zinkovej, ktorá pôsobí na Kalifornskej univerzite, naznačuje, že legendárny Titanic sa potopil po tom, ako údaje na kompase plavidla zmenila silná solárna búrka. Podľa odborníčky na počasie to bola práve masívna explózia v slnečnej atmosfére, ktorá nasmerovala parník na mohutný ľadovec, čo výrazne skomplikovalo záchranu cestujúcich. Meteorologička uvádza, že severnú pologuľu zasiahla v skorých ranných hodinách 15. apríla 1912 magnetická búrka, ktorá pravdepodobne zmenila navigačné údaje vysielané posádkou. Tie potom skresľovali polohu lode.

Meteorologička vraj pozná definitívnu
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Väčšina ľudí, ktorí sa zaoberajú skazou Titanicu, nevie, že v tú noc bola na oblohe polárna žiara," vysvetľuje Zinková. "Štvrtý dôstojník Joseph Boxhall zaznamenával polohu lode pri vysielaní signálov SOS. Pozícia, ktorú udal, bola asi 13 námorných míľ od skutočnej polohy Titanicu. Loď Carpathia dostala tento nesprávny údaj, ale nejakým zázrakom si to namierila priamo k záchranným člnom. Obe tieto chyby mohli byť spôsobené geomagnetickou búrkou," dopĺňa s tým, že už zanedbateľný chybný údaj na navigačnom prístroji mohol spôsobiť odchýlenie od trasy, ktoré rozhodlo o osude parníka. Podľa expertky mohla odchýlka o pol stupňa po jednom kilometri odkloniť loď až o deväť metrov. Táto zjavne nepodstatná chyba tak zrejme nakoniec spôsobila kolíziu s ľadovcom. 

Polárna žiara
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: wikimedia.org, Nick Russill)

Názor meteorologičky podporuje aj výpoveď preživšieho z Titanicu Lawrenca Beesleyho, ktorý v minulosti vyhlásil, že videl na oblohe polárnu žiaru krátko po tom, ako sa "nepotopiteľná" loď stratila pod hladinou oceánu. Hovoril aj o slabej žiare na oblohe vpredu na pravoboku a o zábleskoch, o ktorých si všetci mysleli, že začína svitať. Udalosť v kozmickom počasí ako príčinu potopenia parníka pripúšťa aj atmosférický fyzik Chris Scott z Univerzity v Readingu.  

Viac o téme: TitanicSlnečná erupcia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu