Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Odfotil polárnu žiaru, získal prestížne ocenenie: Mladý Slovák na výlet do Nórska tak skoro nezabudne!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: epod.usra.edu / Tomáš Slovinský)

TROMSØ/NOVÉ ZÁMKY – Vycestoval do Škandinávie, odfotil polárnu žiaru a získal výnimočné ocenenie. Reč je o mladom Slovákovi Tomášovi Slovinskom, ktorý nad nórskym jazerom Tromsa odfotil mimoriadfne jasnú polárnu žiaru. Pre mladého Slováka však nejde o jediné víťazstvo – nedávno bol po ňom totiž pomenovaný asteroid!

Fotografiu Slovinského si všimla americká Univerzitná asociácia pre výskum vesmíru a udelila jej ocenenie Geodetická snímka dňa, alebo EPOD (The Earth Science Picture of the Day). To zbiera rôzne zaujímavé snímky týkajúce sa vesmíru a zdôrazňuje rôznorodé procesy a javy, ktoré formujú našu planétu a naše životy. Rubrika ako taká bola založená v roku 2000 emeritným pracovníkom NASA Jimom Fosterom, v súčasnosti patrí pod univerzitnú asociáciu.

Informuje o tom portál astro-novinky.eu. Snímka ako taká pochádza z nórskeho mesta Tromsø. Slovinský sa do Škandinávie vydal ešte v októbri tohto roku, no nebol sám – spoločnosť mu robili ďalší traja slovenskí a českí fotografi. Snímka s názvom Aurora nad Nórskym morom vznikla 27. októbra v skorých ranných hodinách. Práve v tomto čase sa jasnou polárnou žiarou za svitu Mesiaca rozžiarila celá pláž a daný úkaz sa skrátka nedalo nezachytiť. Jasná aurora sa dokonca odrážala na vodnej hladine a svojim jasom prežiarila aj Mesiac. V strede fotografie si môžete všimnúť aj známy asterizmus – Veľký voz zo súhvezdia Veľkej medvedice,“ informuje portál.

Odfotil polárnu žiaru, získal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube.com / Petr Horálek)

Okrem toho sa fotografi v Nórsku stretli aj s jedným najznámejším tvorcom časozberných videí nočnej oblohy – s Andrienom Louisom Mauduitom. Vďaka nemu skupinka fotografov získala nielen zaujímavé snímky, ale aj dôležité vedomosti z nových poznatkov ohľadom výskytu polárnej žiary. Celá expedícia trvala dva týždne. Pre Slovinského však nejde o prvé výnimočné ocenenie. Už v minulosti šesťkrát získal ocenenie Astronomická snímka dňa NASA a osemkrát ocenenie Geovedecká snímka dňa. Aktuálne ocenenie je tak pre Slovinského deviate v poradí.

Odfotil polárnu žiaru, získal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Youtube.com / Petr Horálek)

Avšak, pre Slovinského nejde o jediné víťazstvo za posledné obdobie. Nedávno ho totiž oslovil známy objaviteľ asteroidov z Nových Zámkov – Štefan Kürti, ktorý po Slovinskom pomenoval jeden z novoobjavených vesmírnych telies. Osobne mu odovzdal zápis, kde je vidieť názov asteroidu Slovinsky 2013 CA196. Ten sa v hlavnom páse asteoridov nachádza vo vzdialenosti približne 3 AU, čo sú astromické jednotky od Slnka, pričom ide o vzdialenostu zhruba 450 miliónov kilometrov.  V súčasnosti je celosvetovo pomenovaných 22 870 asteroidov z celkového počtu viac ako 1,15 miliónov dodnes objavených malých telies Slnečnej sústavy. Štefan objavuje asteroidy takmer celý svoj život a podobným spôsobom už v minulosti potešil viacero známych slovenských osobností, ako napr. Miroslava Žbirku, či Anastáziu Kuzminovú,“ upozorňuje portál.

Odfotil polárnu žiaru, získal
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: astro-novinky.eu)

Viac o téme: AsteroidPolárna žiaraAuroraŠkandináviaTomáš SlovinskýEPOD#9
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu