Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Experti varujú pred fajčením: Súvislosť medzi ním a ochorením COVID-19!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: gettyimages.com)

LONDÝN - Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) oznámila, že fajčenie sa spája s vyšším rizikom ťažkého priebehu ochorenia COVID-19 a úmrtia naň u hospitalizovaných pacientov, hoci WHO nevie presne uviesť, o koľko je toto riziko väčšie.

Vo vedeckej práci zverejnenej minulý týždeň odborníci z WHO skúmali 34 vydaných štúdií o spojitosti fajčenia a ochorenia COVID-19, pokiaľ ide o pravdepodobnosť nakazenia, hospitalizáciu, závažnosť priebehu choroby a smrť. Organizácia poukázala na to, že fajčiari tvoria okolo 18 percent pacientov hospitalizovaných s novým koronavírusom, a že existuje výrazná súvislosť medzi tým, či pacient fajčil alebo nie a závažnosťou jeho ochorenia, druhom nutných nemocničných zásahov a rizikom smrti.

Experti varujú pred fajčením:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: pixabay.com)

Francúzski výskumníci vydali v apríli menšiu štúdiu, podľa ktorej fajčiarom menej hrozí, že sa nakazia a ochorejú na COVID-19, a plánovali testovať na pacientoch aj zdravotníkoch nikotínové náplasti. Ich zistenia však vtedy mnohí vedci spochybnili a poukazovali na nedostatok vyčerpávajúcich údajov.

Pozor, ak cítite tento smrad! Môže ísť o varovný signál prítomnosti koronavírusu

WHO najnovšie uviedla, že "dostupné dôkazy naznačujú, že fajčenie súvisí so zvýšenou závažnosťou ochorenia a úmrtnosťou u pacientov hospitalizovaných s COVIDom-19". Organizácia OSN tiež odporučila, aby ľudia prestali fajčiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu