Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KORONAVÍRUS Emotívna spoveď prvého pacienta v Taliansku: Keď si zapol mobil, utrpel šok

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Ali Shirband/Mizan News Agency )

RÍM - Mattia Maestri, prvý pacient, ktorý sa koronavírusom SARS-CoV-2 nakazil v Taliansku, uviedol v sobotu v rozhovore pre týždenník Sportweek, že jeho život sa vracia do bežných koľají. Informovala o tom v sobotu agentúra DPA.

Maestrimu diagnostikovali koronavírus 20. februára v rodnom meste Codogno. Jeho prípad bol vôbec prvý zaznamenaný lokálny prenos koronavírusu v krajine. Tridsaťsedemročný Talian v rozhovore spomenul, že sa cíti dobre, a že odmietol psychologickú pomoc. "Povedal som nie vďaka, cítim sa úplne normálne. Pre mňa osobne to bol v mnohých ohľadoch iba zápal pľúc," povedal s tým, že ostáva v úzkom kontakte s doktorom, ktorý ho zachránil. "Stal sa mojím druhým otcom. Mojím novým otcom. Veľa sa rozprávame. Riadim sa a budem sa riadiť jeho radami na mojej dlhej ceste späť k normálu." 

KORONAVÍRUS Emotívna spoveď prvého
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mattia, ktorý je inak amatérskym bežcom a bývalým futbalistom, si po nakazení prešiel emocionálnym aj telesným kolotočom. Tri týždne strávil v bezvedmí na jednotke intenzívnej starostlivosti. Keď sa prebudil, nevedel, čo je koronavírus. Keď si zapol mobil, čakala naňho záplava nenávistných komentárov na internete, pretože ľudia ho vinili z toho, že vírus šíril pri behaní, a že dokonca najprv odmietal hospitalizáciu. "Všetci mi vraveli, aby som na Googli nevyhľadával heslo prvý pacient. Problémom bolo, že všetky tie veci o mne boli lži," posťažoval sa. 

KORONAVÍRUS Neuveriteľný objav vedcov: Tajnú zbraň proti COVID-19 máme priamo pred očami

Maestriho prepustili z nemocnice 21. marca. Jeho otec podľahol ochoreniu COVID-19 dva dni predtým. Jeho tehotná manželka sa tiež nakazila, ale medzičasom sa už vyliečila a 7. apríla porodila zdravé dievčatko. Stále ostáva nejasné, od koho sa Mattia nakazil. Nedávne štúdie však ukazujú, že vírus sa v Taliansku nachádzal týždne a možno aj mesiace predtým, než Maestrimu diagnostikovali koronavírus. 

Viac o téme: TalianskoKoronavírusCOVID-19Prvý pacientMattia Maestri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu