Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Hrdinovia boja proti KORONAVÍRUSU trpia: Ľudia už na nás zabudli, tvrdí sestrička s nočnými morami

Koronavírus v Taliansku Zobraziť galériu (6)
Koronavírus v Taliansku (Zdroj: SITA/AP)

RÍM – Lekári a ďalší zdravotníci v Taliansku, ktorí sa starali o ťažko chorých pacientov s covidom-19, boli oslavovaní ako novodobí hrdinovia. Teraz ale prežívajú utrpenie, uvádza britská BBC. Lombardiu koronavírus zasiahol najsilnejšie na svete a zdravotníci nevedia, ako majú vydržať. Paolo Miranda, ktorý pracuje na jednotke intenzívnej starostlivosti v Cremone, priznáva, že ho všetko ľahšie podráždi.

„Ľahko sa rozčúlim a pohádam,“ hovorí tento muž, ktorý sa pred niekoľkými týždňami rozhodol nafotiť atmosféru vo svojej práci. „Nechcem nikdy zabudnúť na to, čo sa u nás stalo. Čoskoro to budú dejiny.“

Odporúčame: Najstrašnejší moment, aký sestričke Martine utkvel v pamäti: V New Yorku zažila situácie dovtedy nepredstaviteľné

Na svojich fotografiách chce tiež ukázať, ako jeho kolegovia bojujú s takzvanou druhou fázou, keď sa život v Taliansku vracia do bežných koľají. „Aj keď naliehavých prípadov ubúda, prídeme si ako obklopení tmou,“ zveruje sa. „Je to, ako by sme boli plní rán, všetko, čo sme videli, nosíme v sebe,“ dodáva.

Jeho pocity zdieľa Monica Mariottiová, takisto sestra z jednotky intenzívnej starostlivosti. „Veci sú teraz oveľa ťažšie než počas krízy,“ hovorí. „Mali sme nepriateľa, proti ktorému sme bojovali; teraz, keď mám čas na premýšľanie, si prídem stratená,“ vysvetľuje.

Koronavírus v Taliansku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Nočné mory a strach

Počas krízy boli zdravotníci preťažení náporom práce a nemali čas premýšľať. Ale tak, ako epidémia ustupuje, mizne aj adrenalín. A na povrch sa dostáva stres nahromadený za posledné týždne.

„Nemôžem spať a mám nočné mory,“ približuje Monica. Budí sa desaťkrát za noc, srdce jej búši a lapá po dychu. Jej kolegyňa Elisa Pizzerová hovorí, že počas krízy si prišla silná, teraz je ale vysilená. Chýba jej energia na to, aby navarila, aby sa starala o dom; keď má voľno, presedí väčšinu času na gauči.

Koronavírus v Taliansku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/AP)

Martina Benedettiová pracuje na JIS-ke v Toskánsku a stále sa odmieta stretnúť s príbuznými či priateľmi, pretože má strach, že by ich mohla nakaziť. „Dokonca si udržiavam odstup od manžela, spíme každý v inej miestnosti,“ hovorí a dodáva, že aj jednoduché veci sú pre ňu teraz príliš zložité. „Zakaždým, keď sa snažím ísť na prechádzku, cítim úzkosť a musím okamžite domov,“ opisuje, čo prežíva. Teraz, keď má konečne čas premýšľať, zachvátili ju pochybnosti o sebe samej. „Nie som si istá, či chcem ďalej byť zdravotnou sestrou, za posledné dva mesiace som videla zomrieť viac ľudí ako za celých šesť rokov,“ zdôvodňuje Benedettiová.

Teraz prichádza najťažší moment

Podľa nedávno zverejnenej štúdie približne 70 percent zdravotníkov v najzasiahnutejšíchh talianskych oblastiach trpí syndrómom vyhorenia.

„Najťažší moment pre lekárov a sestry v skutočnosti nastáva teraz,“ podotýka Serena Barellová, autorka štúdie. Keď musíme riešiť nejakú krízu, telo produkuje hormóny, ktoré nám pomáhajú sa vyrovnávať so stresom. „Ale keď konečne máte čas sa zamyslieť nad tým, čo sa stalo, a spoločnosť ide ďalej, môže to všetko byť zdrvujúce a môžete sa cítiť vyčerpanejší a psychicky v nepohode,“ hovorí Barellová.

Zdravotníci v Taliansku
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Mauro Scrobogna/LaPresse via AP)

Obáva sa, že mnoho lekárov a sestier bude dlho po pandémii koronavírusu zápasiť s posttraumatickou stresovou poruchou. V prípade lekárov to môže mať vplyv na schopnosť pracovať tak intenzívne a sústredene, ako je to v ich profesii nutné.

Ľudia už zabudli

Po celom svete sú lekári a sestry v "prvej línii" oslavovaní ako hrdinovia, ktorí riskujú vlastné životy a starajú sa o pacientov s covidom-19. Ale v Taliansku sa táto láska vytráca. „Keď sa báli, že zomrú, zrazu sme sa všetci stali hrdinami, ale už na nás zabudli,“ sťažuje sa Monica. „Bude to ako predtým, kedy sa na nás pozerali ako na tých, ktorí utierajú zadky, ako na tých, ktorí sú leniví a k ničomu,“ dodáva.

V Turíne sa nedávno zdravotné sestry spútali reťazami a obliekli sa do vriec na odpadky, tak ako v čase, keď nemali dostatok ochranných prostriedkov. Dávali najavo, že chcú uznanie za svoju prácu. Mali sľúbený príplatok, ale ešte ho nedostali.

Zdravotník v talianskej nemocnici.
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA/Claudio Furlan/Lapresse via AP)

Kvôli covidu-19 zomrelo v Taliansku najmenej 163 lekárov a 40 sestier. Štyri z nich spáchali samovraždu. A teraz majú viacerí zdravotníci pocit, ako by ich krajinu choroba nikdy nezasiahla. „Som strašne nahnevaná,“ hovorí lekárka Elisa Naninová, ktorá sa starala o infikovaných v domovoch s opatrovateľskou službou. Po uvoľnení reštrikcií neustále vída ľudí, ktorí spolu jedia a pijú a nedodržiavajú bezpečný odstup. „Chcem na nich zakričať, že všetkých ohrozujú, priznáva. „Je to tak neúctivé voči mne a mojim kolegom,“ dodáva.

Všetci zdravotníci sa zhodujú, že prekonať krízu im pomohla podpora verejnosti. „Žiadny hrdina nie som, ale mal som pocit, že som dôležitý,“ vysvetľuje Paolo. Podľa štúdie doktorky Barellovej je práve podpora zo strany verejnosti najväčšou vecou, ktorá môže pomôcť zdravotníkom trpiacim posttraumatickou stresovou poruchou. „Všetci máme nesmierne dôležitú úlohu, nesmieme zabudnúť, čo pre nás lekári a sestry robili,“ odkazuje ľuďom Barellová.

Vojaci môžu odísť z vojny a dostávať sa zo svojich tráum doma. Ale lekári a sestry majú stále dvanásťhodinové smeny. A so všetkým sa musia vyrovnávať na tom istom mieste, kde toľko vytrpeli.

Viac o téme: TalianskoNákazaNemocniceCOVID-19KoronavírusZdravotníciPandémia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu