Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hrozivé zistenie vedcov: Koronavírus preniká aj do semenníkov!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Dôvodom, prečo ochorenie COVID-19 ohrozuje viac mužov než ženy, je možno to, že koronavírus preniká do semenníkov, ktoré sú chránené pred imunitným systémom. S touto hypotézou prišli americkí a indickí vedci, ktorí skúmali rozdiely v dobe zotavenia niekoľkých desiatok infikovaných pacientov v Bombaji. Predbežné výsledky štúdie potom zverejnili na serveri MedRxiv.

KORONAVÍRUS Experti odhalili ďalší nezvyčajný príznak nákazy: Pozrite sa na svoje nohy!

Výskumný tím zistil, že mužom trvá v priemere o dva dni dlhšie, než sa ich telo dokáže zbaviť vírusu SARS-CoV-2. Vírus pri napadnutí bunky využíva ako receptor enzým angiotenzín konvertázu (ACE2), ktorý sa hojne vyskytuje v pľúcach, tráviacom trakte a v srdci. Práve tieto tkanivá sú voči napadnutiu koronavírusom najzraniteľnejšie. U mužov však existuje pre vírus ešte jedno miesto, kde sa ACE2 nachádza, a to sú semenníky. Vo vaječníkoch sa naopak tento enzým nevyskytuje. 

Hrozivé zistenie vedcov: Koronavírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Štatistiky v mnohých krajinách sveta ukazujú, že zatiaľ čo nákaza koronavírusom postihuje zhruba rovnako obe pohlavia, závažné komplikácie sa vyskytujú v omnoho vyššej miere u mužov. Odborníci zatiaľ nedokážu tento jav vysvetliť, hovorí sa ale o tom, že muži môžu mať závažnejší priebeh ochorenia napríklad kvôli tomu, že je medzi nimi viac fajčiarov než medzi ženami. Niektorí experti zmieňujú aj možný ochranný vplyv hormónov. 

Hrozivé zistenie vedcov: Koronavírus
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Hypotéza týkajúca sa dlhého prežívania koronavírusu v semenníkoch podľa niektorých vedcov ale bez ďalšieho skúmania neobstojí. "Proteín ACE2 síce pomáha vírusu dostať sa do bunky, tomuto procesu napomáhajú ale aj iné proteíny," uviedol britský endokrinológ Rod Mitchell z Univerzity v Edinburghu. "Keby táto teória bola pravdivá, tak by sme museli pozorovať klinické príznaky, ako napríklad zápal semenníkov, čo sa ale v súčasnosti vo väčšej miere nedeje," komentoval štúdiu jeho kolega Paolo Madeddu z Univerzity v Bristole. Napríklad vo Veľkej Británii umierajú na koronavírus muži až dvakrát častejšie než ženy. 

Viac o téme: SemenníkyKoronavírusCOVID-19
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu