Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Ako často si umývate vlasy? Špičkoví experti radia, robte to len toľkotokrát za týždeň

Dbajte o správnu hygienu! Zobraziť galériu (2)
Dbajte o správnu hygienu! (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Ak si každý deň umývate vlasy šampónom, mali by ste zvážiť, či je to naozaj nutné. Špičkoví vlasoví experti totiž s jeho pričastým použitím nesúhlasia a upozorňujú v tejto súvislosti na viaceré riziká. V konečnom dôsledku si tým viac uškodíte ako pomôžete a skončíte s poškodenými vlasmi.

Príliš časté umývanie vlasov šampónom môže časom výrazne prispieť k zhoršovaniu ich kvality. Tento kozmetický prípravok totiž neodstraňuje z vašej pokožky iba nečistoty, ale ju aj odmasťuje, čím ju robí zraniteľnejšou. "Ak používate šampón každý deň, zbavujete sa všetkých prírodných tukových zložiek, čo môže viesť k vysušeniu pokožky a vaše vlasy budú veľmi lámavé a krehké," vysvetľuje štylistka Julien Farelová z New Yorku. Podľa nej tak každodenné šampónovanie prináša viac škody ako úžitku. 

Väčšina šampónov, ktoré používame,
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: profimedia.sk)

V tomto tvrdení ju podporil ďalší vlasový expert Paul Cucinello, ktorý upozorňuje, že vlasy poškodené odfarbovaním alebo prílišným upravovaním by sa mali umývať nanajvýš dvakrát týždenne. Jeho kolega Scott Miller je dokonca presvedčený o tom, že niektorým z nás by stačilo iba jedno umytie za sedem dní. Nebezpečenstvo spočíva aj v tom, že odmasťovanie pokožky aktivizuje mazové žľazy, ktoré podporujú tvorbu tuku a vlasy sú ešte mastnejšie. "Pokiaľ sa nepohybujete v prašnom prostredí alebo každý deň necvičíte, nemáte dôvod umývať si denne vlasy," tvrdí Miller. 

V prípade spotenia po cvičení nie je vraj vôbec nutné, aby ste zakaždým použili šampón. "Nečistoty spláchnete aj čistou vodou a potom prípadne použite kondicionér, ktorý navodí pocit sviežosti," radí kaderník. Spomenul aj umývanie vlasov pomocou tzv. "no poo" (bezšampónovej) metódy, ktorá spočíva v použití alternatívnych prostriedkov namiesto šampónu.

Viac o téme: Umývanie vlasovKaderník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu