Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Cvičíte s rúškom? Koledujete si o problémy! Odborníčka to sama skúsila, výsledok ju zarazil

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HERTFORDSHIRE – Nosenie rúšok v uzatvorenom priestore aj naďalej zostáva povinné a stále patrí k najdôležitejším preventívnym opatreniam zamedzujúcim šírenie ochorenia covid-19. Odborníčka na lekársku fyziológiu však tvrdí, že pri cvičení by sme na prekrytie nosa a úst mali radšej zabudnúť a potvrdila to aj vlastným experimentom. 

Podľa Lindsay Bottomsovej z univerzity v Hertfordshire nie je správne, ak ľudia cvičia s rúškom, pretože im znižuje prísun kyslíka. „Pri cvičení produkuje svalstvo kyselinu mliečnu, ktorá vyvoláva pocit pálenia a tak vydychujeme oxid uhličitý. Ak však zostáva zachytený na rúšku, vdychujeme ho späť. Dochádza tak k zníženiu kognitívnych funkcií a zrýchleniu dýchania,“ vysvetľuje odborníčka a dodáva, že cvičenie s prekrytými ústami a nosom je obzvlášť nebezpečné pri náročnejšom cvičení.

Odporúčame: VIDEO Cvičíte doma? Trénerka odporúča týchto päť CVIKOV, po nich uvidíte výsledky najrýchlejšie!

Zároveň poukazuje aj na nešťastný prípad z Číny, kde zomreli počas telesnej výchovy dvaja chlapci, ktorí mali na tvári rúška. „V týchto prípadoch neboli nariadené pitvy, takže sa nedá potvrdiť, čo bolo príčinou úmrtia. Vyvoláva to však otázku, či je bezpečné cvičiť s prekrytými ústami a nosom.“ 

Cvičíte s rúškom? Koledujete
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Odborníčka sa rozhodla všetko si overiť vlastným experimentom. Oblečená v špeciálnom šermiarskom odeve s maskou na tvári bežala tri minúty na páse rýchlosťou 10 km/h. Použila aj prenosný analyzátor zameraný na meranie koncentrácie plynov, ktoré vdychovala a vydychovala.

Keď bežala a mala pod šermiarskou maskou aj rúško, koncentrácia kyslíka v jej okolí dosahovala 19,5 %, pri nasadenom rúšku to bolo 17 %, čo zodpovedá behu na vzdialenosť 1 500 metrov.

„Akékoľvek ďalšie zníženie koncentrácie kyslíka by malo veľký vplyv na fyziologické reakcie a spôsobilo by príznaky výškovej choroby, čiže závrat alebo bolesti hlavy.“

Na základe týchto zistení preto vyzýva odbornú verejnosť, aby boli v tomto smere vykonané ďalšie štúdie.

Viac o téme: ZdravieŠportCvičenieDýchanieNebezpečenstvoRúško
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu