Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Vedci zmietli zo stola doterajšie zistenia o mäse: TOMUTO neverte, nie je to pravda!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

NEWCASTLE - Červené mäso je dlhodobo považované za nezdravú súčasť jedálnička, lekári a výživoví poradcovia preto radia obmedziť jeho konzumáciu. Medzinárodný tím odborníkov však dospel k celkom inému záveru. Vo svojej správe z nedávneho výskumu totiž tvrdí, že tento druh mäsa nie je žiadnym postrachom zdravia.

Nová štúdia odborníkov, v ktorej sledovali, aký vplyv má červené mäso na ľudské zdravie, je v rozpore takmer so všetkými existujúcimi varovaniami pred jeho konzumáciou a narúša súčasný vegánsky a vegeteriánsky trend.

Po zhromaždení výsledkov z dvanástich výskumov, do ktorých sa dohromady zapojilo 54 000 ľudí, totiž vedci zistili, že neexistujú žiadne štatisticky dôležité súvislosti medzi konzumáciou mäsa a rizikom srdcových chorôb, cukrovky či rakoviny. Takže v čase stúpajúceho trendu bezmäsitej stravy výsledky výskumov potvrdili, že zníženie konzumácie mäsa má len veľmi málo zdravotných výhod. Znamená to, že jeho primeraná konzumácia neohrozuje ľudské zdravie. 

Vedci zmietli zo stola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

V časopise Annals of Internal Medicine autori štúdie zároveň pripustili, že ich zistenia sú určite pre mnohých kontroverzné, ale sú založené na najkomplexnejšom preskúmaní doterajších výskumov. Skúmal sa aj postoj ľudí k mäsu a zistilo sa, že ľudia ho jedia, lebo ho majú radi alebo dokonca vnímajú jeho konzumáciu ako zdraviu prospešnú. Respondenti pritom nezohľadňovali etické alebo environmentálne dôvody. Podľa odhadov dospelí ľudia v Európe a Severnej Amerike jedia červené a spracované mäso v priemere tri až štyrikrát týždenne.

Vedci zmietli zo stola
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

"Už nejaký čas lekárske a vedecké inštitúcie bijú na poplach a opakujú, že červené a spracované mäso je pre ľudský organizmus nebezpečné. Ťažko nájdete odborníka, ktorý vás neupozorní na to, aby ste ho jedli menej. Tieto varovania sú ale založené na povrchných a nie veľmi hodnoverných informáciách," uvádzajú autori štúdie.

Nie všetci ale zdieľajú ich názor. "Zlé stravovacie návyky sú hlavnou príčinou úmrtí na celom svete. Táto správa bude iba zbytočne miasť verejnosť," vyhlásila Clare Collinsová z Univerzity v Newcastle. Podľa nej je nezodpovedné nezohľadňovať udržateľnosť a zdravie planéty, ktorá by mala vychádzať aj z potravinových usmernení v oblasti výživy. 

Viac o téme: MäsoVegetariánstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu