Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vedci vo vytržení: Pompeje po sebe zanechali svedectvo, ktoré sa im teraz podarí prečítať!

Vezuv
Vezuv (Zdroj: Getty Images)

LONDÝN - Keď v roku 79 nášho letopočtu vybuchol taliansky vulkán Vezuv, oblaky popola zavalili mestá Pompeje a Herculaneum. Nánosy sopečného prachu pochovali aj obyvateľov a majetok, vrátane zvitkov a textov v knižniciach. Vedci sú si teraz ale vďaka extrémne silným lúčov istí, že sa im pradávne papyrusy podarí prečítať.

Väčšina textov z knižnice v Herculaneu zuhoľnatela, skaze popola a času odolali iba dva celé zvitky a štyri útržky. Aj tie sú však na manipuláciu príliš krehké a vedci ich preto otvoria len digitálne - pomocou urýchľovača častíc v anglickom grófstve Oxfordshire.

"Každý zo zvitkov presvietime silným svetlom a získame tým početné dvojrozmerné obrázky. Z toho znovu zložíme trojrozmerný obraz, bez toho aby sme zvitok zničili, a prečítame tak jeho text," vysvetlil postup Laurent Chapon zo spoločnosti Diamond Light Source, ktorá technológiu využíva. Systém podľa neho funguje podobne ako počítačová tomografia (CT) používaná v nemocniciach na získanie podrobných snímkov vnútorných orgánov človeka.

"Aj keď na každom jednotlivom liste papyrusu vidíte text, aby sme zvitok otvorili, musel by byť poddajný a pružný - čo už dávno nie je," citoval denník The Guardian Brenta Sealesa z univerzity v americkom Kentucky, ktorého tím bude mať na starosti analýzu dát získaných v Anglicku. "Knižnica v Herculaneu je jedinou, ktorá sa zo staroveku zachovala, a jej zvitky sú preto neobyčajne hodnotné. Staroveké texty sú veľmi vzácne a zatiaľ neexistuje iný spôsob, ako ich prečítať," dodáva Seales. 

Bombastický objav hlboko pod Austráliou: Nikto si to nevšimol celých 60 rokov!

Masívna erupcia Vezuvu pochovala okrem Herculanea a prístavných Pompejí aj rímske osady Stabia a Oplontis. Zachovalosť zasypaných miest i tragické osudy ich obyvateľov robia dodnes Pompeje a ich okolie zaujímavé pre turistov. Zvyšky antického mesta patria k najnavštevovanejším talianskym turistickým atrakciám, lokalita pritiahne každoročne viac ako 2,5 milióna návštevníkov. Vezuv je stále činný, naposledy vybuchol v roku 1944. Erupcia bola vtedy viditeľná z 15 kilometrov vzdialeného Neapola a zničila okolo 80 lietadiel americkej armády, ktorá si neďaleko sopky počas druhej svetovej vojny postavila základňu.

Viac o téme: ZvitkyPompejeVezuvPaprsky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu