Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Staršia pani nečakane objavila vo svojom byte poklad hodný šiestich miliónov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

PARÍŽ - Vo Francúzsku pôjde na konci októbra do dražby obraz označený expertmi za dielo ranného gotického talianskeho majstra Cimabueho, ktorého diela sú veľkou vzácnosťou. Maľba dlho visela v byte jednej obyvateľky mesta Compiègne severne od Paríža a rodina si myslela že ide o obyčajnú ikonu. Cena diela sa však odhaduje na štyri až šesť miliónov eur.

Namaľované je vaječnými farbami na topoľovej doske a je na ňom zachytený Ježiš v obklopení "vysmievajúcich sa" a "mrzutých" mužov. Pravdepodobne ide o súčasť osemdielnej série z roku 1280, v ktorej Cimabue na maľbách podobného formátu stvárnil výjavy z Kristovho umučenia. Doteraz sa vedelo iba o dvoch kusoch z tejto série, pričom jeden je v múzeu Frick Collection v New Yorku a druhý v londýnskej Národnej galérii.

Staršia pani nečakane objavila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

Cimabue bol podľa webovej verzie encyklopédie Britannica posledným talianskym majstrom, ktorý tvoril v byzantskom štýle, a jeho pôsobenie ovplyvnilo ďalších maliarov vrátane Giotta. Mnoho jeho diel sa nezachovalo a jeho obraz sa nedražil už niekoľko desiatok rokov. Aukcia diela nájdeného v Compiègne sa uskutoční v mestečku Senlis 27. októbra. 

Staršia pani nečakane objavila
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP/Michel Euler)

Postaršia majiteľka ho mala zavesený doma medzi obývacou izbou a kuchyňou a nedávno maľbu nahlásila miestnej aukčnej sieni Acteon. Tá ho odovzdala na posúdenie špecialistom zo skupiny Turquino, podľa ktorej ide o skvele zachovalé Cimabueovo dielo. Odborníci obraz skúmali pomocou infračerveného svetla a odhalili, že ide skutočne o Cimabuovo dielo. "O autorstvo nemôže byť sporu, lebo je zjavné, pri porovnaní s jeho ďalšími známymi obrazy, že to bola rovnaká ruka," povedal znalec Eric Turquino. 

Dielo v londýnskej galérii malo podobný osud ako najnovšie nájdený obraz. Stratené bolo taktiež celé storočia a objavil ho až jeden britský aristokrat, keď v anglickom grófstve Suffolk vypratával sídlo, ktoré mu zanechali predkovia.

Viac o téme: ObrazObjavFrancúzsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu