Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najpodivnejšie veci, ktoré colníci zabavili na svetových letiskách: TOMUTO nebudete chcieť veriť!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

SYDNEY - Od živých zvierat cez bizarné zbrane a kreatívne spôsoby pašovania - neexistuje snáď nič, čo by ľudia neskúsili, aby cez colné a hraničné kontroly dostali nepovolené predmety. Spravodajský server The New Daily zverejnil prehľad najpodivnejších vecí, ktoré zabavili colníci.

V Austrálii bol chytený muž, ktorý priletel do Melbourne z Dubaja so živými holubmi, priviazanými k dolnej časti nôh a schovanými pod nohavicami. Tento 23-ročný mladík pri sebe mal aj dve vtáčie vajcia. Porušil tým prísne karanténne zákony, za ktoré hrozia okrem vysokej pokuty až desať rokov za mrežami. 

Najpodivnejšie veci, ktoré colníci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Ivan Kríž)

Nebol pritom jediný, kto skončil v rukách colníkov za pokus prepašovať živé vtáky priviazané k nohám. Istý Kalifornčan skončil dvakrát vo väzení za to, že sa do Spojených štátov pokúsil prepašovať z Vietnamu ohrozené spevavé vtáky, o ktorých sa verí, že nosia šťastie. Prvýkrát v roku 2009 dostal štvormesačný trest, druhýkrát o sedem rokov neskôr už išiel za mreže na 18 mesiacov.

Bohužiaľ nešlo o jediné zvieratá, ktoré museli pretrpieť traumu dlhého letu, len aby mohli skončiť na čiernom trhu. V roku 2010 našli iránski colníci v kufri jedného z cestujúcich uspané tigrie mláďa. Do zeme bolo dovezené z Thajska a cieľom bolo vychovať z neho domáceho maznáčika.Tiger skončil v rezervácii vo svojej domovskej krajine. Iný cestujúci bol chytený na medzinárodnom letisku v Miami s 22 živými úhormi a 150 tropickými rybkami v igelitových vreckách vnútri batožiny. 

Najpodivnejšie veci, ktoré colníci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: stellwagen.noaa.gov)

V Austrálii naopak stratila dosť zo svojej animovanej nevinnosti kultová postava pána zemiačika z filmu Toy Story: Príbeh hračiek, keď colníci našli jeho plastovú figúrku s hlavou nadžganú takmer 300 gramami extázy. Rovnako ako Action Man, v ktorého figúrke sa ukrývalo 50 gramov kokaínu, aj pán zemiačik do zeme doputoval poštou a zmarený pašerácky pokus bol spojený s írskou zločineckou skupinou.

Pašeráci drog sú obzvlášť vynaliezaví v spôsoboch, ako dostať svoj tovar do vybranej destinácie. V roku 2014 našli americkí colníci 3,3 kilogramu kokaínu ukrytého v mrazenom kozom mäse. Jedna Kanaďanka sa pokúsila previezť cez hranice do Spojených štátov stolný futbal, ktorý bol v skutočnosti trójskym koňom ukrývajúcim 24 kilogramov marihuany. V Nemecku bola potom dolapená Kolumbijčanka, ktorá skúsila previezť kokaín vo vnútri svojich prsných implantátov. 

Najpodivnejšie veci, ktoré colníci
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Getty Images)

Ďalšie nepravdepodobné dovážané položky zahŕňajú skutočný egyptský sarkofág, ktorý bol ukrytý v prepravnom kontajneri putujúcom zo Španielska do USA, pohár obsahujúci desať ľudských očí, s ktorým sa pokúsil prísť istý cestujúci do Británie, a skutočný - ale nie nabitý - raketomet objavený vo vnútri batožiny na malom letisku v Pensylvánii.

Samozrejme, nájdu sa aj prípady, keď cestujúci so svojím, hoci veľmi kurióznym sprievodom - úspešne prešiel colnicou. Na medzinárodnom letisku v Atlante napríklad vzbudil pozornosť pasažier, ktorý prepravoval veľmi reálne vyzerajúce falošné mŕtve telo. Ukázalo sa, že ide o rekvizitu z hororu Texaský masaker motorovou pílou 2, s ktorou mu dovolili odletieť.

Viac o téme: LetiskoPašovanieColníciVeci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu