Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Používate doma LED svetlá? Radšej ich vymeňte! Môžu vám natrvalo poškodiť zrak

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

Francúzski odborníci varovali, že silné LED svetlá sú fototoxické. Môžu natrvalo poškodiť sietnicu a narušiť prirodzený spánkový rytmus. Nejde pritom len o LED obrazovky telefónov či notebookov, ale aj automobilové svetlá. Vyzývajú preto výrobcov, aby obmedzili svetelnú intenzitu.

V 400-stranovej správe francúzska Agentúra pre potraviny, životné prostredie, bezpečnosť a ochranu pri práci varuje pred vystavovaním sa žiareniu z LED svetiel. Zároveň v tejto súvislosti rozlišuje akútne vystavovanie sa svetelnému zdroju s vysokou intenzitou a chronickou expozíciou. Napriek tomu, že chronické vystavenie je menej nebezpečné, stále môže urýchliť starnutie tkaniva sietnice, čo vedie k zhoršeniu zraku.

Používate doma LED svetlá?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Pravdou je, že technológia LED s dlhou životnosťou, energetickou úspornosťou a cenovou dostupnosťou stále dobýja svetový trh.Odborníci z priemyslu predpovedajú, že podiel tejto technológie bude aj naďalej rásť a ku koncu budúceho roku by mal dosiahnuť 60 percent. Základom technológie sú krátke vlnové LED dĺžky ako modré alebo ultrafialové žiarenie, ktoré sa kombinuje so žltým fosforovým povlakom. 

Používate doma LED svetlá?
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Čím belšie alebo "chladnejšie" svetlo je, tým je v spektre vyšší podiel modrej. Práve tento faktor predstavuje obrovské nebezpečenstvo. Podľa oftalmológa Francina Behar-Cohena to však nie je pravda. Vysvetlil, že v notebookoch a mobiloch je svietivosť LED oveľa nižšia než inde. Zákerné sú najmä klávesnice s podsvietením, predovšetkým pri používaní v tme. Narúšajú prirodzené biologické rytmy a tým aj spánkový režim. Na deti by mal byť obzvlášť kladený dôraz, pretože ich kryštalická šošovka v oku ešte nie je dostatočne vyvinutá. 

Vedci zisťovali, či mobily spôsobujú rakovinu mozgu: Definitívna PRAVDA o ich škodlivosti

Agentúra preto do domácnosti odporúča namontovať "teplé" LED osvetlenie, čo obmedzí vysokú koncentráciu škodlivého "chladného" modrého svetla. Otázkou stále zostávajú svetlá na automobiloch, ktoré rovnako neprospievajú našim očiam. 

Viac o téme: SvetloLEDŠkodlivosť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu