Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Tieto zvieratá sú ako ľudia: Vedci odporúčajú, aby sa na nich študovala dôležitá vec

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BUDAPEŠŤ - Obézne psy sa správajú podobne ako niektorí ľudia s nadváhou a mohli by preto slúžiť ako model výskumu obezity. Vyplýva to zo štúdie maďarských vedcov uverejnenej v odbornom časopise Royal Society Open Science.

Veľmi záleží na tom, v ktorú hodinu jeme: Dodržiavajte tento REŽIM a schudnete viac!

Zoológovia z Univerzity Eötvösa Loránda v Budapešti vykonali dva testy s 91 psami rôznych plemien. Zistili pritom, že tučnejšie psy sa správajú inak ako tie bez nadváhy. Obézne psy uprednostňovali výživu bohatú na tuky a cukor a pokúšali sa príjem potravy maximalizovať. Zároveň ale viac váhali, či vydať energiu na cestu k miske, o ktorej nevedeli, či obsahuje niečo na jedenie.

Psy by sa mohli stať modelom pre výskum obezity aj preto, že žijú s ľuďmi v úzkom kontakte a sú vystavené rovnakým vplyvom životného prostredia. Doteraz sa príčiny a dôsledky obezity študovali hlavne na hlodavcoch ako sú myši.

Tieto zvieratá sú ako
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

V priemyselných krajinách strednej Európy trpí podľa odhadov nadváhou okolo 40 percent domácich zvierat. V Spojených štátoch označujú niektorí za obéznych až 56 percent psov a 60 percent mačiek. Obezita pritom zvieratám skracuje pravdepodobnú dĺžku dožitia. Rovnaký vplyv má aj na ľudí, zistila štúdia uverejnená v roku 2016 v odbornom časopise The Lancet.

Viac o téme: PesŠtúdiaObezitaVedci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu