Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

VIDEO Neľudský masaker civilistov: Jeden z najhorších zločinov vojenských jednotiek v Bosne

(Zdroj: YouTube/DrzavaBosna)

AHMIĆI - Počas vojen v bývalej Juhoslávii páchali ozbrojenci všetkých strán neľudské masakre civilistov. Jedným z najhorších zločinov chorvátskych jednotiek vo vojne v Bosne bol masaker v dedine Ahmići. Pred 25 rokmi, 16. apríla 1993, tu príslušníci bosniansko-chorvátskych síl pozabíjali 116 civilistov - bosnianskych moslimov, najmä žien, detí a starých ľudí, a vypálili ich domy a dve mešity.

Utajovaný zločin druhej svetovej vojny: Sovietsky zväz sa k masakru priznal až po 47 rokoch

V roku 2000 Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) odsúdil za masaker päť bosnianskych Chorvátov k trestom odňatia slobody od šiestich do 25 rokov a šiesteho zbavil obvinenia.

Videá nie sú vhodné pre maloletých divákov a ľudí s citlivou povahou!

Za masaker moslimov v údolí rieky Lasva, kde leží aj Ahmići, bol odsúdený na 25 rokov väzenia napríklad aj politický vodca Chorvátov v strednej Bosne Dario Kordić. Naopak, generál Tihomir Blaškić, ktorého ICTY okrem iného za masaker v Ahmići pôvodne odsúdil na 45 rokov, bol nakoniec zbavený obvinení, že masaker nariadil.

Blakšić, ktorý velil chorvátskym jednotkám v Bosne, po odvolaní dostal za iné zločiny trest deväť rokov a po ôsmich rokoch vo väzení ho prepustili.

Viac o téme: VojnaMasakerBosnaAhmići
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu