Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Dobré správy pre milovníkov piva: 7 vedeckých dôvodov, prečo vám jeho pitie prospieva

  Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

USA - Po stresujúcom týždni si veľa ľudí rado zájde do baru a so slastným povzdychom si konečne dopraje pohár oroseného piva. Podľa viacerých štúdií pri jeho konzumácii s mierou nemusia mať milovníci tohoto zlatého moku ani najmenšie výčitky svedomia. Podľa NBC News totiž existuje minimálne sedem vedecky podložených dôvodov, ktoré ukazujú, že tým pomáhame svojmu zdraviu.

1. Denný nutričný príjem

Mnoho odborníkov súhlasí s tým, že pivo je vlastne "tekutý chlieb". Tento nápoj totiž obsahuje mnoho živín. Dokonca má viac bielkovín a vitamínov B ako víno. Obsah antioxidantov v pive je ekvivalentný obsahu vína, ale špecifické antioxidanty sú odlišné, pretože jačmeň a chmeľ používané pri výrobe piva obsahujú iné flavonoidy než tie, ktoré sa používajú pri výrobe vína.

Charlie Bamforth, profesor pivovarských vied na Kalifornskej univerzite, taktiež tvrdí, že pivo tromfne víno, pokiaľ ide o vitamíny typu B, fosfor, folát a niacín. Pivo má tiež výrazné množstvo bielkovín a vlákniny. A je to jeden z mála významných potravinových zdrojov kremíka, ktorý podľa výskumov pomáha predchádzať osteoporóze. Predbežný Bamforthov výskum zároveň naznačuje, že pivo môže obsahovať prebiotiká, ktorými sa kŕmia dobré baktérie v našom čreve.

2. Môže znižovať riziko cukrovky

V štúdii uverejnenej v časopise Európskej asociácie pre štúdium diabetu sa zistilo, že u ľudí, ktorí si doprajú pohár piva 3 až 4-krát týždenne, existuje menšia pravdepodobnosť vývinu cukrovky než u tých, ktorí nikdy nepijú. A v porovnaní s tými, ktorí nepijú pivo, mali muži, ktorí si dopriali jedno až šesť pív týždenne, o 21 percent nižšie riziko vzniku cukrovky.

Dobré správy pre milovníkov
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstockphotos.com)


3. Zdravšie srdce

V spojení so zdravým srdcom sa zvykne skloňovať predovšetkým víno, ale je tu dôvod, prečo si z rovnakého dôvodu obľúbiť aj pivo. Predbežná štúdia, prezentovaná na vedeckých zasadnutiach American Heart Association v roku 2016, sledovala počas šiestich rokov 80 000 účastníkov a zistila, že u tých, ktorí pili pivo s mierou, bol najpomalší pokles hladín lipoproteínov s vysokou hustotou (HDL) alebo "dobrého" cholesterolu, ktoré ovplyvňujú riziko kardiovaskulárnych ochorení. Výskum tiež ukazuje, že u mužov, ktorí už mali srdcový infarkt, ale potom pili pivo s mierou, bolo o 42 percent menej pravdepodobné, že zomrú na srdcové choroby.

4. Silnejšie kosti

Z prieskumu uverejneného v Medzinárodnom vestníku endokrinológie vyplýva, že mierna spotreba piva zvyšuje hustotu kostí. Môže za to kremík, ktorý je základným minerálom pre ich tvorbu.

Pivo je zdravé, doprajte
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)


5. Naštartovanie mozgu

Ďalším benefitom kremíka je, že pomáha chrániť ľudský mozog pred zlúčeninami, pri ktorých existujú podozrenia, že spôsobujú kognitívne ochorenia. Výskumníci na Loyolskej univerzite v Chicagu zistili, že u tých, čo pijú pivo s mierou, je o 23 percent menej pravdepodobné, že sa u nich rozvinie Alzheimerova choroba a demencia, než u tých, ktorí pivo nepijú. Okrem toho by sa pivo malo podieľať aj na zvyšovaní dobrého cholesterolu, čo zlepšuje prietok krvi do mozgu.

6. Čistí zuby

Štúdia publikovaná v časopise Journal of Biomedicine a Biotechnology zistila, že pivo môže zabrániť tvorbe a množeniu baktérií na zuboch. Výskumníci testovali účinky extraktov piva na baktérie, ktoré vytvárajú biofilmy a podporujú zubný kaz a ochorenie ďasien a zistili, že aj najslabší výťažok z testovaného piva blokuje aktivitu baktérií. Pivo bolo tiež jedným z najlepších výťažkov na blokovanie komunikácie medzi baktériami, čo spomaľuje ich rast.

Pivo môže znížiť riziko
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

7. Zmierňuje zápal

Ak sa vás manželka opýta, prečo ste ešte stále v podniku a vy pritom preberáte pri pive s priateľmi svoje životné úspechy, neúspechy, alebo to, či chodia autobusy načas a že ku gulášu patrí päť knedlí, môžete jej pokojne vysvetliť, že práve takto bojujete proti zápalu.

Zápal v tele je totiž základnou príčinou mnohých chorôb a podľa štúdie publikovanej v Molecular Nutrition & Food Research práve chmeľ má protizápalové vlastnosti. Vedci porovnali protizápalové účinky rôznych spôsobov konzumácie chmeľu a zistili, že tá v pivnej forme narúšala zlúčeniny spôsobujúce zápal.

BONUS - dlhší život

Štúdia, ktorú vykonali psychológovia na univerzite v Texase, zistila, že ľudia, ktorí pijú pivo s mierou, žijú o čosi dlhšie než tí, ktorí sa mu vyhýbajú. V tomto prípade však treba klásť dôraz na slovíčko s mierou, pretože nadmerné užívanie alkoholu môže samozrejme negatívne ovplyvniť vaše zdravie.

Z uvedeného však vyplýva, že si pokojne môžete raz za čas zájsť do krčmy a objednať si "jedno veľké", pretože pivo má pozitívny vplyv na hladinu cholesterolu, znižuje riziko vzniku cukrovky a posilňuje vaše srdce.

Viac o téme: PivoVýskum
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu