Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO V Mexiku objavili najväčší podvodný jaskynný systém sveta

Takto to vyzerá v jaskyniach
Takto to vyzerá v jaskyniach (Zdroj: Youtube/Al Jazeera English)

MEXIKO - V Mexiku objavili najväčší podvodný jaskynný systém na svete. Výskumníci oznámili, že dva dlhé jaskynné labyrinty na juhovýchode krajiny sú spojené, zaplavené podzemné priestory merajú dohromady 347 kilometrov. Zistenie môže priniesť ďalšie podrobnosti o živote na polostrove Yucatán, kde sídlila mayská civilizácia.

Potápači po desaťmesačnej práci objavili spojenie medzi jaskynným komplexom Sac Actún (Biela jaskyňa) a Dos Ojos (Dve oči). Nový celok bude pomenovaný po väčšej z jaskýň Sac Actún a názov Dos Ojos zanikne, uviedol server Infobae.

Vstup do podzemných jaskýň leží v oblasti starého mayského mesta Tulum. Tisíce rokov záviseli mayskí indiáni na vode, ktorú nachádzali v jaskyniach a jaskynných jazierkach, ktoré sa objavili po prepade stropov jaskýň. Tieto vodné nádrže nazývané cenote sú rozosiate po celom Yucatáne, pričom ich množstvo sa odhaduje na sedem až osemtisíc.

Sacactúnsky systém vystupuje na povrch na viac ako sto miestach, kde vytvára cenote. Tie sú nielen zdrojom vody, ale tiež archeologických i paleontologických nálezov. Boli v nich objavené kostry pleistocénnych zvierat a raného človeka. A aj artefakty a ľudské pozostatky, ktoré slúžili ako obety božstvu dažďa, ktoré malo zaisťovať dostatok vody pre indiánov.

Viac o téme: MexikoJaskynný systém
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu