Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Sociálne siete priniesli so sebou novú psychickú poruchu: Netrpíte ňou aj vy?

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock)

LONDÝN - Ste posadnutí vyhotovením selfie? Ak áno, potom môžete trpieť niečím ako selfitídou, čo je skutočná psychická porucha, ktorá človeka neustále núti zhotovovať svoje fotografie a vkladať ich na sociálne médiá. Uvádzajú to psychológovia, ktorých citoval britský denník The Sun.

Termín selfitída sa objavil už v roku 2014, aby opísal obsesívne robenie selfie, ale vedci ho doložili až teraz. Výskumníci z britskej Nottingham Trent University (NTU) a z indickej školy manažmentu TSM definovali šesť motivačných faktorov, pomocou ktorých zostavili stupnicu správania pri selfitíde. Tá má pomôcť posúdiť, ako ťažko je človek týmto stavom zasiahnutý.

K vytvoreniu stupnice od jednej do sto vedci využili prieskum, ktorý podnikli pri skupine dvesto ľudí v Indii. India bola zvolená preto, že má najvyšší počet užívateľov Facebooku a tiež najvyšší počet úmrtí pri snahe zaobstarať si selfie na nebezpečnom mieste v snahe pritiahnuť k sebe pozornosť.

Sociálne siete priniesli so
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Pred niekoľkými rokmi sa v médiách objavovali články, ktoré tvrdili, že by Americký psychiatrický zväz mal selfitídu klasifikovať ako psychickú poruchu," hovorí doktor Mark Griffiths, profesor behaviorálnych závislostí z NTU. "Síce sa ukázalo, že tie správy nie sú pravdivé, ale to neznamená, že samotná selfitída neexistuje. My sme teraz potvrdili jej existenciu a vypracovali sme prvú behaviorálnu stupnicu selfitídy, aby sme tento stav dokázali posúdiť," dodal.

Študentka (†23) poprosila okoloidúceho, aby ju odfotil: O pár sekúnd bola mŕtva

Tí, ktorí trpia selfitídou, sa podľa zistení vedcov zvyčajne snažia posilniť vlastnú sebadôveru. Usilujú o získanie pozornosti, chcú si zlepšiť náladu, vytvoriť spomienky, potvrdiť svoje miesto v určitej sociálnej skupine a byť spoločensky konkurencieschopní.

Viac o téme: Sociálna sieťSelfieSelfitída
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu