Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivá spoveď exmanažéra Facebooku: Je to sra*ka, ani netušíte, ako s vami manipulujú!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

STANFORD - Sociálne médiá ničia základy fungovania spoločnosti a ľudia by si od nich mali dať pauzu. Takto sa počas vystúpenia na Stanfordskej univerzite vyjadril bývalý viceprezident Facebooku pre rasť užívateľskej komunity Chamath Palihapitiya. Za to, aké prostredie pomohol vytvoriť, vraj cíti obrovskú vinu.

Palihapitiya pred akademikmi na Stanforde vystúpil ešte v novembri, až v pondelok si ale jeho slová začali všímať médiá. Zaradil sa tak k ďalším bývalým funkcionárom Facebooku, ktorí v poslednom čase verejne kritizovali svojho niekdajšieho zamestnávateľa. Bývalý produktový manažér Antonio García Martínez sa nechal počuť, že Facebok klame o svojej schopnosti ovplyvňovať jednotlivca pomocou dát, ktoré o užívateľoch zhromažďuje. Jeden zo zakladateľov kalifornskej firmy Sean Parker v novembri uviedol, že platforma ťaží zo "slabín psychológie človeka". 

Muži sa pohádali na Facebooku kvôli matematickému rébusu: Nasledovala šialená dohra​

"Myslím, že sme všetci v kútiku duše vedeli, že sa môže stať niečo zlé, i keď sme si nahovárali, že žiadne naozaj nechcené následky nebudú," opísal začiatky najväčšej sociálnej siete Chamath, ktorý je v súčasnosti riaditeľom investičnej firmy Social Capital. 

Desivá spoveď exmanažéra Facebooku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Youtube/ Equals Four Media)

Kriticky sa pritom nevyjadroval len na adresu Facebooku, ale aj voči širšiemu prostrediu na internete založenom na krátkodobých obvodoch" uspokojenia zo spätnej väzby. Taktiež podľa neho nejde iba o problém americkej spoločnosti, kde je sila sociálnych sietí aktuálne horúcou témou kvôli údajnej kampani Ruska pred poslednými prezidentskými voľbami. "Žiadna občianska debata, žiadna spolupráca - deziformácie a nepravdy. Je to globálny problém," súdi podnikateľ pôvodom zo Srí Lanky, ktorý vo Facebooku pôsobil v rokoch 2007 až 2011. Ako príklad uviedol májový incident z Indie, kedy falošné správy o únosoch rozšírené prostredníctvom aplikácie WhatsApp vyústili v zlynčovanie siedmich ľudí. Palihapitiya sa však obáva, že manipulácia ľudí je možná ešte v oveľa väčšom meradle. 

Desivá spoveď exmanažéra Facebooku:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

"Neuvedomujete si to, ale ste programovaní," povedal. Sám vraj používanie Facebooku obmedzil na najmenšiu možnú mieru a jeho deti "nemajú dovolené tieto sra*ky používať". Palihapitiya zároveň vyzval verejnosť, aby si od sociálnych médií dali poriadnu pauzu. 

Viac o téme: FacebookSociálna sieť
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu