Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Nemôžu si pomôcť: Tínedžer vyvrcholil 50-krát denne, žena (30) sexuje, s kým sa dá

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

SYDNEY - Jessie má 30 rokov, pracuje na plný úväzok a má to, čo označuje za "šťastné manželstvo". Ale v tajnosti často rozosiela odkazy, v ktorých hľadá partnera na nezáväzný sex, trikrát denne masturbuje a nie je schopná z myšlienok vypudiť fantázie o žeravých náhodných stretnutiach. Táto absolventka vysokej školy je presvedčená, že je od 14 rokov závislá na sexe. A kvôli neviazanému sexuálnemu správaniu dokonca manžela nakazila chorobou prenášanou pohlavným stykom.

Trapas na dovolenke v sexuálnom raji: Pupok von a rozkošné ružové šľapky, FOTO Čech na šalát

"Púšťam sa do vysoko rizikového sexuálneho správania, ktoré mám problém udržať pod kontrolou," citoval ju server news.com.au. Jej žiadostivosť je neustála a má vážny dopad ako na jej pohodu, tak na vzťahy s rodinou, priateľmi i súčasnými a predchádzajúcimi partnermi. "V dôsledku toho sa veľmi často hanbím, ale nemôžem svoje činy ovládnuť," priznala.

Táto mladá žena, ktorej bola diagnostikovaná úzkosť a ktorá užíva antidepresíva, tvrdí, že "skutočne nemá tušenie", čo by s tým mala alebo mohla robiť.

Vedci sú stále rozdelení v názore na to, či je sexuálna závislosť skutočne klinickou poruchou - a ak áno, ako sa dá presne diagnostikovať a liečiť.

Nemôžu si pomôcť: Tínedžer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Závislosťou na sexe sa oháňajú neverné celebrity a dokonca aj niektorí z tých, ktorí sú obvinení zo sexuálneho obťažovania. A tak nie je divu, že panujú pochybnosti o vierohodnosti tohto stavu. Študovať túto oblasť je veľmi ťažké kvôli problémom s monitorovaním vzrušenia mozgu počas typického dňa. Ale podľa Michaela Waltona, vedca Novoanglickej univerzity v austrálskom Novom Južnom Walese, môže skutočne "existovať malá skupina ľudí závislých na sexe".

Walton, niektorí psychológovia a napríklad aj Stredisko pre závislosti a duševné zdravie v Toronte odhadujú, že skutočnou hypersexuálnou poruchou môže trpieť tri až šesť percent populácie. Pri iných môžu zohrávať úlohu oveľa zložitejšie faktory.

Keď mal Jordan 15 rokov, zažíval vyvrcholenie päťdesiatkrát denne. To môže znieť ako sen každého tínedžera, ale pre tohto mladíka išlo o stresujúce a rozptyľujúce nutkanie, kvôli ktorému bol v depresiách, cítil sa previnilo a zaostával v škole. Dnes devätnásťročný študent, ktorý užíva lieky na vážnu klinickú depresiu, je presvedčený, že závislý na sexe je od 13 rokov. Jeho problém vyvrcholil o dva roky neskôr, keď každý týždeň trávil 14 hodín sledovaním porna a masturbovaním. "Porno je ako kokaín," hovorí. "Som závislý a nemôžem prestať."

Nemôžu si pomôcť: Tínedžer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Walton počas rokov, odkedy sa tomuto problému venuje, skúmal viac ako 1500 ľudí. Na základe svojich zistení uvádza, že nepochybne existujú ľudia, ktorí majú problém kontrolovať svoje sexuálne správanie, čo im spôsobuje značné emočné vypätie. Množstvo ich sexuálnej aktivity sa však môže líšiť - a niekedy aj človek s výraznejšími prejavmi zvláda situáciu lepšie ako ten, kto ich zažíva menej, ale horšie sa s nimi dokáže vysporiadať.

Preto tiež Walton súdi, že podstata závislosti na sexe nespočíva v tom, aké množstvo sexuálnej aktivity ľudia prevádzkujú, ale v tom, či im ich nutkanie spôsobuje úzkosť.

"Veľa ľudí má psychologické problémy, ktorých symptómom môže byť hypersexualita," uviedol Walton. "Pokiaľ ide o čisto hypersexuálnu poruchu, sú počty pravdepodobne oveľa nižšie," dodal.

Nemôžu si pomôcť: Tínedžer
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Hypersexualita bola identifikovaná ako symptóm hraničnej poruchy osobnosti, bipolárnych porúch, neurologických chorôb, ako je Parkinsonova choroba, užívanie drog alebo alkoholu, a v niektorých prípadoch aj ako vedľajší účinok niektorých liekov na predpis.

Zhruba 80 percent tých, kto o sebe sami tvrdia, že sú závislí na sexe, sú muži. Mnohí trpia nízkym sebavedomím alebo uvádzajú, že boli ako deti zneužívaní.

Podľa Waltona je potreba nájsť a zhodnúť sa na diagnostike tohto problému, ktorá nebude pejoratívna ani odsudzujúca. Spolu s ďalšími vedcami zaoberajúcimi sa týmto problémom dodáva, že je načase, aby bola hypersexualita uznaná prinajmenšom ako "psychosexuálny behaviorálny problém".

Viac o téme: MasturbáciaPohlavná chorobaHypersexualita
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu