Utorok19. marec 2024, meniny má Jozef, zajtra Víťazoslav

Vedci zistili niečo strašné o smrti: Keď zomriete, stále si to uvedomujete, ste v prvej fáze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

NEW YORK - Lekárski odborníci už dlho diskutujú o tom, čo sa stane, keď zomrie človek. Podľa novej štúdie, ktorá bola uskutočnená na univerzite v New Yorku, vedomie zosnulého človeka ešte stále funguje aj po tom, ako jeho srdce prestane biť. Ľudia, ktorí sú považovaní za mŕtvych, údajne vedia o všetkom, čo sa okolo nich deje, ale ich telo už nedokáže reagovať.

Tím odborníkov pod vedením doktora Sama Parniu skúmal, čo sa deje s mozgom, keď srdce zlyhá a človek je považovaný za mŕtveho. Podľa výsledkov výskumu zostáva ľudský mozog čulý a aktívny aj po zlyhaní srdca. Ľudia vraj počujú, keď ich okolie o nich hovorí a uvedomujú si, že sú mŕtvi, no ich telo už nie je schopné reagovať. Mozog totiž odumiera pomalšie ako srdce a vedomie ešte stále funguje. Lekári tento stav dokonca zadefinovali ako prvú fázu smrti. 

Vedci zistili niečo strašné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Vedci svoje tvrdenia založili na výpovediach ľudí, ktorí prežili zástavu srdca. Pacienti, ktorým neboli podané silné sedatíva, vraj presne vedeli, čo sa okolo nich dialo. Počuli lekárov, ako sa ich snažia zachrániť, a pamätali si rozhovory personálu. Niektorí z nich dokonca celú situáciu vnímali aj vizuálne. Nedokázali však vôbec reagovať. 

Vedci zistili niečo strašné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Muž sa ocitol na hranici medzi životom a smrťou: Viem, kam chodia dobré duše a kam tie zlé

"Je to tak, ako keď ste uväznení vo vlastnom tele. Výsledky výskumu môžu byť použité na zefektívnenie kvality resuscitácie a mohli by pomôcť pri prevencii pred  mozgovými poraneniami pri reštartovaní srdca," uviedol Parnia. 

Viac o téme: ŠtúdiaSmrťVedoamie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu