Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Ďalší tajomný objav archeológov: V Peru našli ľudské kostry zohavené záhadným rituálom

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Research team of Pacopampa,journals.plos.org)

LIMA - Peruánski archeológovia objavili v horách na severe krajiny až 3200 rokov staré ľudské kostry, z ktorých niektoré niesli známky ťažkého zranenia na hlave a tvári. O svojom náleze informovali v časopise PLoS One, z ktorého citoval americký týždenník Newsweek. Podľa vedcov je to jeden z prvých dôkazov o rituálnom násilí v tejto oblasti. Objav by im mohol pomôcť pochopiť, čo stálo za rozvojom krvavého ceremoniálneho znetvorovania v starých andských civilizáciách.

Egypt vydal ďalšie tajomstvo: Archeológovia objavili neznámy chrámový komplex

Pozostatky 104 ľudí našli archeológovia v nálezisku zvanom Pacopampa. Uviedli, že v mieste sa nachádza "úchvatne rozsiahla ceremoniálna architektúra", ktorá mohla byť domovom sociálne rozvrstvenej spoločnosti založenej na rituálnych aktivitách.

Ľudia pochovaní v Pacopampe patrili k vyššej aj nižšej spoločenskej vrstve, pričom zranenia mali len tí pravdepodobne nižšie postavení. Celkom ich bolo sedem, mužov i žien. Analýza zranení ukázala, že väčšina z nich bola zapríčinená ranami do hlavy a tváre.

Ďalší tajomný objav archeológov:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Research team of Pacopampa,journals.plos.org)

Vedci sa domnievajú, že hoci život v horách bol rizikový, väčšina týchto zranení bola spôsobená úmyselne. Ba čo viac, niektoré zranenia boli také ťažké, že mohli vyvolať celoživotné zdravotné problémy. Niesli známky hojenia, preto archeológovia usudzujú, že boli spôsobené pred smrťou.

Dôvody tohto rituálneho násilia vedci zatiaľ nepoznajú. Mohli podľa nich súvisieť s nedostatkom jedla v horách. Prieskum pozostatkov ale ukázal, že títo ľudia boli dobre živení. Násilie tak mohlo byť dôsledkom "rituálov spojených so získavaním jedla a vody," uviedli vedci. Kontrolované násilie podľa nich mohlo súvisieť aj s kultom dravých zvierat, ktorý sa v tom čase praktizoval - elity zrejme vzájomne poškodzovali ostatných, aby sa stali stelesnením predátorov.

Kostry pochádzali z obdobia 1200 rokov pred naším letopočtom až 500 rokov pred naším letopočtom.

Viac o téme: RituálPeruĽudské kostryZnetvorovanie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu