Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Archeológovia pri Múre nárekov narazili na objav: Sú z neho nadšení

Múr nárekov Zobraziť galériu (2)
Múr nárekov (Zdroj: TASR/AP)

JERUZALEM - Archeológovia pri Múre nárekov objavili malý, čiastočne dostavaný a zastrešený amfiteáter z druhého storočia. Zrejme ide o prvý podobný nález z rímskej éry, ktorý bol v Jeruzaleme vykopaný. V pondelok o tom informovala agentúra Reuters.

Amfiteáter, ktorý mal kapacitu dvesto divákov, archeológovia vykopali pod priechodom, ktorý viedol k promenáde, kde kedysi stál židovský chrám, ktorý bol zničený Rimanmi v roku 70 nášho letopočtu.

Archeológovia pri Múre nárekov
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/euronews)

Amfiteáter podľa izraelského ministerstva pamiatok zrejme slúžil na organizovanie koncertov a na konanie schôdzí, čomu nasvedčuje zastrešenie. "Je to prvá vykopávka v Jeruzaleme, ktorá sa podobá na divadlo," povedal Joe Uziel z izraelského ministerstva pamiatok s tým, že je z objavu nadšený. Dodal, že podobné amfiteátre existovali už za Ježiša Krista.

Egypt vydal ďalšie tajomstvo: Archeológovia objavili neznámy chrámový komplex

Antický amfiteáter sa nachádza blízko Chrámovej hory, ktorú moslimovia aj židia považujú za posvätné miesto. V minulosti tam podľa židovskej tradície stál židovský chrám a podľa moslimov odtiaľ vystúpil prorok Mohamed do neba.

Viac o téme: AmfiteáterIzraelArcheologický objavMúr nárekov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu