Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KÓD, ktorý si určite nechcete nájsť na svojej letenke: Inak vás čaká toto

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

LONDÝN - Odbavovanie na letisku nemusí vždy prebehnúť tak rýchlo, ako by ste si želali. Môžete byť totiž podrobení kontrole, ktorá je prísnejšia a zdĺhavejšia než tie, na aké ste zvyknutí. A to napríklad aj kvôli kódu uvedenom na vašom palubnom lístku.

Kód novej bezpečnostnej kontroly SSSS (Secondary Security Screening Selectee) je niečo, čo by nechcel mať na svojom palubnom lístku nikto z nás. Ak sa tam totiž objaví, počítajte so zdržaním a kontrolami. Tie môžu trvať minimálne pol hodinu. Pokiaľ patríte k tým, ktorí majú príchod na letisko presne vypočítaný a nenechávajú si žiadnu časovú rezervu, môže sa ľahko stať, že svoj let zmeškáte. 

Samuel (29) zaspal v lietadle do Londýna: Po prebudení dúfal, že je to všetko len zlý sen

Všetci cestujúci s týmto kódom sa musia prihlásiť na check-in a absolvovať dôkladnú bezpečnostnú kontrolu. Zamestnanci letiska majú právo prehľadať vám všetku batožinu, vrátane príručnej, a podrobia vás skríningu celého tela. Ak budete mať pri sebe filmy alebo iné predmety, ktoré nie je možné kontrolovať röntgenovým žiarením, tieto budú skontrolované špeciálnym spôsobom. Pokiaľ zamestnanci letiska nenájdu nič podozrivé, dostanete palubný lístok a môžete nastúpiť do lietadla. To však len v prípade, či ho stihnete.

KÓD, ktorý si určite
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Letecké spoločnosti vôbec nešpecifikujú, na základe akého kľúča vyberajú cestujúcich, ktorým pridelia kód  SSSS. Najčastejšie sú však takto označení tí z nich, ktorí platia za svoj let v hotovosti a nie kartou, prípadne majú zakúpený iba jednosmerný lístok. V USA už týmto spôsobom zadržali na letiskách nejaké osoby, ktoré boli uvedené na zozname "No fly list". Ten bol v Štátoch zavedený po teroristických útokoch 11. septembra 2001. Sú na ňom uvedené mená osôb podozrivých z terorizmu. 

Viac o téme: LetiskoLetenka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu