Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

FOTO Túto značku pozná každý, ale prečítajte si PRÍBEH vedca, ktorý za ňou stojí

Packard (vpravo) a Hewlett v 40. rokoch 20. storočia Zobraziť galériu (3)
Packard (vpravo) a Hewlett v 40. rokoch 20. storočia (Zdroj: TASR/AP)

PUEBLO - Od narodenia jedného z priekopníkov elektronického priemyslu Davida Packarda uplynie vo štvrtok 7. septembra 105 rokov. Významný americký elektrotechnik a podnikateľ bol spoluzakladateľom nadnárodnej spoločnosti s informačnými technológiami Hewlett-Packard (HP).

David Packard sa narodil 7. septembra 1912 v Pueble v štáte Colorado v Spojených štátoch amerických (USA). Študoval na Stanfordovej univerzite v americkej Kalifornii, potom pracoval v New Yorku. V roku 1938 sa na univerzitu vrátil a o rok neskôr skončil ako inžinier. Oženil sa a spoločne s Williamom Hewlettom založili v roku 1939 firmu Hewlett-Packard (HP). Rodinná firma so spoločným vkladom vo výške 538 USD začínala v Packardovej garáži v Palo Alto najskôr bez zamestnancov. Pracovňou Packardovej manželky, ktorá mala na starosti kancelárske práce, bol jedálenský stôl.

Packard a Hewlett v roku 1939 počas vývoja audiooscilátora
Zobraziť galériu (3)
Packard a Hewlett v roku 1939 počas vývoja audiooscilátora  (Zdroj: TASR/AP)

Ich prvý produkt, zariadenie na výrobu audiosignálu, okrem iných kúpila spoločnosť Walt Disney. Druhá svetová vojna so sebou priniesla zvýšenie dopytu po elektronických zariadeniach a obrat HP sa v roku 1943 vyšplhal nad milión USD. Na burzu vstúpil podnik v roku 1957. Firma HP priniesla na trh po prvýkrát vreckovú kalkulačku s vedeckými funkciami, a to v roku 1972. V nasledujúcich rokoch si značka HP vytvorila meno nielen v oblasti počítačov, ale aj tlačiarní. Firma sa stala jedným z kľúčových podnikateľských subjektov v Silicon Valley. Výroba sa postupne rozširovala až do Európy a Ázie.

Okrem obchodu sa David Packard angažoval aj v mnohých humanitných oblastiach. Časť ziskov firmy pravidelne poskytoval na zlepšenie života detí, podporu vedy a výskumu, na ochranu životného prostredia a podporu umenia.

Dvojica podnikateľov v roku 1989 pred garážou, v ktorej založili firmu
Zobraziť galériu (3)
Dvojica podnikateľov v roku 1989 pred garážou, v ktorej založili firmu  (Zdroj: TASR/AP)

Podnikateľ, ktorý v rokoch 1969-1971 pracoval ako štátny tajomník amerického ministerstva obrany počas vlády 37. prezidenta USA Richarda Nixona (1969-1974), vydal v roku 1995 autobiografickú publikáciu pod názvom "Spôsob (myslenia) HP: Ako Bill Hewlett a ja sme vybudovali našu spoločnosť". Získať si najlepších ľudí, dať dôraz na význam kolektívnej práce a zapálenie ľudí pre víťazstvo v hre, tieto myšlienky boli podľa knihy návodom na vybudovanie giganta Hewlett-Packard.

V roku 1993 odišiel David Packard do dôchodku. Zomrel 26. marca 1996 v Stanforde v  Kalifornii vo veku 83 rokov. V čase jeho úmrtia firma zamestnávala vyše 100-tisíc ľudí a jej ročný obrat bol vyše 31 miliárd USD. Firma Hewlett-Packard vyvinula pre Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) nové zariadenie - superpočítač. Toto zariadenie by malo byť neskôr súčasťou misií na Mars. Na ISS superpočítač dopravila vesmírna raketa SpaceX Dragon v rámci zásobovacej misie v auguste 2017

Viac o téme: Hewlett-PackardDavid Packard
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu