Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čierny pondelok a veľký krach, o ktorom sa veľa nevie: Chyba v svetovom ekonomickom systéme

Ilustračné foto Zobraziť galériu (6)
Ilustračné foto

NEW YORK - Čierny pondelok alebo Black Monday je deň, kedy sa v roku 1987 zrútil finančný systém. Investori prišli o veľké zisky. Krach zavinil systém, ktorý bol pred 30 rokmi úplne nový. Dnes už sa bežne používa a práve preto sa môže krach zopakovať.

Čierny pondelok: dokázali sme sa za 30 rokov v niečom poučiť?

Dnes je to práve 30 rokov, odkedy v Čierny pondelok spadli svetové finančné trhy a investori sa museli vyrovnať s novou šokujúcou realitou. Spätný pohľad na to, čo tento krach vyvolalo a najmä na to, či sme sa z vtedajších chýb v niečom poučili, analyzuje James Bateman, CIO Multi Asset, zo spoločnosti Fidelity International.

1. Čo sa stalo 19. októbra 1987? 

V roku 1987 stratili americkí investori v priebehu dvoch týždňov zhruba desať percent. Čo bolo na príčinou? Čierny pondelok je príznačný tým, že sa tento krach po prvý krát dával za vinu automatickým programom na obchodovanie. Obchodníci, ktorí sa spoliehali pri predaji akcií na programy, tým chceli limitovať svoje straty. Program mal sám rozhodnúť, kedy dochádza k zmene trendu, a kedy je najvyšší čas predať. No keď tak urobili všetci, viedlo to ku kolapsu trhu.

 

Čierny pondelok a veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Fidelity)

Americkí investori zaznamenali v priebehu dvoch týždňov stratu o zhruba desať percent.

Zdroj: Datastream, október 2017. Indexy rebalansované na 100 k 15 októbru 1987

 2. Môže sa to zopakovať?

Programové alebo na pravidlách založené obchodovanie bolo príčinou aj pri iných pádov trhov. Najviditeľnejšie to bolo v roku 2010, keď index S&P 500 stratil len za 20 minút šesť percent zo svojej hodnoty. Od roku 1987 sa využívanie matematických vzorcov pri obchodovaní s americkými akciami viac ako zdvojnásobilo - z 13 percent na 27 percent v súčasnosti. To zvyšuje pravdepodobnosť, že niečo podobné ako pred 30 rokmi môžeme zažiť hocikedy aj dnes.

Čierny pondelok a veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Fidelity)

Obchodovanie založené na pravidlách bolo príčinou aj nedávneho krachu v roku 2010, keď sa index S&P 500 za 20 minút prepadol o 6 %.

Zdroj: Bloomberg, október 2017

3. Dlhodobejšie poklesy však bývajú spôsobené zhoršením reálnych fundamentov

Treba mať na pamäti, že ak prepad trhov trvá dlhšie obdobie, sú za tým pravdepodobne zhoršené fundamenty. Indexu S&P 500 tak trvalo po Čiernom pondelku v roku 1987 až 18 mesiacov, kým sa plne zotavil. Trhy sa ale na pôvodné úrovne vrátili oveľa rýchlejšie z volatility, ktorú sme videli v auguste 2015 a začiatkom minulého roku v Číne. Ukázalo sa totiž, že čínsky a aj globálny rast sú zdravšie, než sa pôvodne predpokladalo. Za prepadom z roku 1987 tak bolo pravdepodobne aj niečo viac ako programové obchodovanie.

Čierny pondelok a veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Fidelity)

Dopad devalvácie čínskeho juanu v roku 2015.

Zdroj: Datastream, október 2017

4. Nevnímajte šum, ale sústreďte sa na dlhodobé trendy

Najdôležitejšie pri investovaní je uvedomiť si, že akciové trhy ponúkajú dobré výnosy najmä v dlhodobom horizonte. Všetky najhoršie mesačné prepady za posledných 40 rokov vystriedal zväčša čoskoro silný rast. Priemerne investori môžu pri akciách zarobiť sedem percent ročne.

Z Čierneho pondelka sa môžeme poučiť v tom, že tento prípad zdôrazňuje, ako veľmi je dôležité poznať štruktúru trhu. Môžeme na základe toho konštatovať, že stratégie zamerané na nízku volatilitu môžu byť v skutočnosti príčinou budúcich problémov. Sústredenie sa na akcie s nízkou volatilitou môže mať v skutočnosti za dôsledok straty, ak volatilita vzrastie.

Existujú aj obavy o dlhopisové trhy. Pasívne stratégie majú totiž striktné pravidlá v tom, ako majú sledovať vybraný index. Môžu sa teda na základe nich nadmerne sústreďovať na investičné dlhopisy, ktoré sa ale môžu ľahko prepadnúť do horšej kategórie. Od roku 2009 sa napríklad počet dlhopisov na hrane medzi investičným ratingom a vysoko výnosnou kategóriou strojnásobil. Znamená to, že ak by sa v budúcnosti zhoršili trhové podmienky, reálne by hrozilo ich preradenie do nižšej, rizikovejšej kategórie. To by ešte viac zhoršilo dôsledky budúcej krízy.

Čierny pondelok a veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Fidelity)

Všetky, až na dva, veľké prepady indexu S&P 500 boli v ďalších 10 rokoch prekonané.

Zdroj: Datastream, október 2017

5. Hľadanie hodnoty: finančný a energetický sektor

Neznamená to, že investori by mali len sedieť a nič nerobiť. Taktická alokácia naprieč trhmi môže pomôcť ochrániť sa pred dlhšie trvajúcimi pádmi a pred trhovými zmenami. Zaujímavú ochranu pred zvyšovaním úrokových sadzieb a strmšími výnosovými krivkami pri dlhopisoch ponúkajú napríklad akcie finančných firiem. Sú pritom ešte stále ohodnotené nižšie ako široký trh.

Energetické akcie sú jednými z tých, ktoré tento rok stratili, a to aj napriek tomu, že fundamenty sa zlepšili. Niektoré ropné spoločnosti pritom dnes produkujú vyšší cash pri súčasnej cene ropy 55 dolárov za barel ako keď bola cena na sto dolároch.

Čierny pondelok a veľký
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Fidelity)

Energetický a finančný sektor je ocenený nižšie ako celkový trh.

Zdroj: Datastream, október 2017

Viac o téme: 1987Čierny pondelokBlack Monday
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu