Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Čo stresuje mužov počas tehotenstva partnerky? Najväčšie nočné mory budúcich oteckov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstockphotos.com)

PARÍŽ - Tehotenstvo rozbúri hormóny, zmení telo, mozog a život. A hoci muži tie prvé dve komplikácie neprežívajú, aj keď niektorí aj vracajú, naberajú na váhe alebo sú unavení, cítia účinky tehotenstva a nie sú ušetrení ani posledných dvoch problémov. U mnohých vyvoláva príchod dieťa otázky, obavy a stres. Bude sa dieťa dobre vyvíjať? Aká bude úloha páru po narodení dieťaťa? Ako sa vysporiadať s tým, že namiesto jedného dieťaťa sú zrazu dve deti? Otcovia majú deväť mesiacov na to, aby o tom všetkom premýšľali, píše francúzsky denník Le Figaro.

FOTO Chlapček bol tehotný so svojím dvojčaťom: V bruchu mal dieťa s mozgom aj rukami

Akonáhle sa prvý okamih radosti nad narodením dieťaťa skončí, mužský mozog začne pracovať. "Keď sme sa dozvedeli, že sa staneme rodičmi, zrazu sa objavila nutnosť presťahovať sa z dvoch izieb na piatom poschodí bez výťahu. Objavili sme byt našich snov, kam sme sa mali presťahovať týždeň pred očakávaným termínom pôrodu. Ľudia, s ktorými sme byt menili, nám ráno telefonovali: "Dnes to nie je možné, práve sa nám narodilo bábätko!", hovorí Julien (35). Jeho syn má teraz tri roky.

Fabien sa zase celé tehotenstvo partnerky obával, že potratí. "Možnosť potratu ma prenasledovala celé noci. Tiež som mal strach, aby dieťa nemalo nejakú telesnú chybu. Potom som sa obával, že sa niečo stane pri pôrode, že bude potrebné voliť medzi životom matky, alebo dieťaťa, alebo že bude nutný cisársky rez," hovorí.

Čo stresuje mužov počas
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk, )

Cédric, otec malého dievčaťa, tajne dúfal, že bude mať druhú dcéru. Bol to konečne chlapec. "Pre mňa to bola veľká neznáma. Často sa hovorí, že syn má lepší vzťah k matke a dcéra zase k otcovi. Žena v sebe nosí dieťa deväť mesiacov, ale otec si musí vybudovať vzťah až po narodení. Dúfam, že k synčekovi budem mať dobrý vzťah, rovnako ako dcéra," zveruje sa Cédric s jeho pochybnosťami.

Keď sa muži stávajú otcami, všetko sa dá spochybniť a vzniknú otázky týkajúce sa živobytia. Tridsaťpäťročný Bruno sa sám pýta, či bude môcť pomôcť potomkovi počas svojej životnej cesty. "Môžem ho sprevádzať tam, kde potrebuje poradiť, dodať sebadôveru alebo chrániť?" pýta sa.

Ilustračné foto
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Špuntík.sk)

Každý otec mal vlastný život predtým, ako dieťa prišlo a bude ho mať aj potom. Preto nie je nič zvláštne pýtať sa, aké to bude, keď sa narodí dieťa. Pred narodením synčeka sa Adrien pýtal: "Nezničí jeho príchod všetko, čo som vybudoval? Prijať novú bytosť do rodiny, do vzťahov s partnerkou je veľmi problematické. Otázka miesta partnerského vzťahu, ktorý môže byť ohrozený, nakoniec vyvstáva veľmi oprávnene," usudzuje Adrien.

Podľa Adriena sa rodičom ponúkajú dve možnosti: zostať verný skoršiemu životu a odmietnuť nový rytmus vnútený dieťaťom, alebo sa prispôsobiť. "Snažili sme sa so ženou zachovať náš vzťah neporušený, ale bolo jasné, že to nebude fungovať. Až keď sme sa úplne podriadili rytmu nastolenému dieťaťom a upustili sme od našej starej koncepcie partnerského vzťahu, bolo zrazu všetko jednoduchšie," hovorí.

Viac o téme: DieťaOtecObavyTehotenstvo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu