Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Ohnivom kruhu našli vedci niečo nečakané: Ďalší objav, bez ktorého by sme neprežili

Galapágy Zobraziť galériu (2)
Galapágy (Zdroj: thinkstock.com)

HOUSTON - Tektonické platne sú zväčša zložené z kontinentálnej a oceánskej kôry a pre život na našej planéte sú rovnako dôležité ako vzduch, ktorý dýchame. Bez toho, aby sa premiestňovali, pohybovali a rozpadali by bol život na zemeguli mŕtvy a pustý. Preto sú predmetom neustáleho pozorovania. Poznáme ich už niekoľko a vedcom sa podarilo objaviť ďalšiu v blízkosti Ekvádora.

Strašná skaza Babylonu: Najnovší archeologický objav dokazuje to, čo sa píše v Biblii

Nová štúdia, publikovaná v časopise Geophysical Research Letters, naznačuje, že okrem už známych tektonických dosiek sú pod hladinami oceánov ukryté aj ďalšie, o ktorých zatiaľ nevieme nič. V škole sme sa učili, že tektonické platne sú vlastne obrovské kryhy tvorené zemskou kôrou a ich rozmiestnenie nijako nesúvisí s hranicami kontinentov. Sú v neustálom pohybe a interakcie na ich okrajoch spôsobujú zemetrasenia. Tie najväčšie, ako je napríklad severoamerická platňa, sú pomerne ľahko merateľné.

Dôvodom je, že sú označené obrovskými hrebeňmi alebo priepasťami a zvyčajne sa pohybujú približne rovnakou rýchlosťou. Menšie sú trochu ťažšie pozorovateľné, pretože ich pohyby sú čiastočne ovplyvnené dominantnejšími masívmi. Za menšiu môžeme považovať aj najnovšiu platňu nazvanú Malpelo Plate 57, ktorú identifikoval tím geofyzikov z Rice University v Houstone.

V Ohnivom kruhu našli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Rice University)

Vedci na ňu narazili pri západnom pobreží Ekvádoru, keď analyzovali spojenie ďalších platní vo východnej časti Tichého oceánu. Pomenovanie dostala po ostrove v Pacifiku a rozprestiera sa pozdĺž Ohnivého kruhu. Geofyzici boli pôvodne zameraní na sledovanie Tichomorskej platne, ktorá patrí k tým najväčším. Západne od ostrovov Galapády sa stretáva s dvomi menšími – Cocos a Nazca. Na základe štúdia doskových obvodov predpokladali, že do tejto oblasti musí byť vklinená aj ďalšia platňa.

Očistením databázy sonarových záznamov na Kolumbijskej univerzite neskôr zistili, že medzi ostrovmi Galapágy a pobrežím Ekvádoru naozaj leží okázalý oceánsky hrebeň. Keď zhromaždili všetky údaje, uvedomili si, že objavili novú samostatne sa pohybujúcu tektonickú dosku, ktorá bola doteraz chybne považovaná za súčasť masívu Nazca. Novoobjavená platňa Malpelo 57 je navyše veľmi aktívna a výsledky výpočtov dokazujú, že zvyšuje rýchlosť ostatných. Vedci preto vo výskume v danej lokalite neplánujú skončiť tak skoro.  

Viac o téme: PlatňaObjavTektonická doskaGalapágyEkvádorNazcaOhnivý kruh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu