Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Veľký objav archeológov: Narazili na dávno stratené rodisko Ježišových apoštolov?!

Vykopávky by mohli priniesť ďalšie dôkazy. Zobraziť galériu (4)
Vykopávky by mohli priniesť ďalšie dôkazy. (Zdroj: YouTube)

TEL AVIV - Tím archeológov verí, že sa im podarilo objaviť rodisko apoštolov Petra, Filipa a Petrovho brata Ondreja v blízkosti Galilejského jazera v severnom Izraeli. Odborníci sa dlho snažili nájsť stratené rímske mesto Julias, o ktorom sa predpokladalo, že ho postavili na zrúcaninách pôvodnej židovskej rybárskej dediny Betsaidy.

Archeológovia narazili vo Francúzsku na úžasný objav: V luxusnej štvrti našli malé Pompeje

Rímsky historik Flavius ​​Josephus napísal, že Julias postavili okolo roku 30 n.l. na ruinách Betsaidy, o ktorej Ján vo svojom evanjelium píše, že sa v nej narodil svätý Peter. Pre kresťanov je Peter, pôvodne rybár, jedným z prvých nasledovníkov Krista a vodca ranej cirkvi.

Odborníci z Inštitútu pre archeológiu Galiley na Kinneret College v Izraeli a Dr. Mordechai Aviam spolu s Dr. Stevenom Notleym z Nyack College v New Yorku zamerali svoje pátranie na tri rôzne miesta, z ktorých jedno by malo byť správne.

"Odhalili sme fragmenty keramiky, mince a pozostatky verejného kúpeľa, ktoré majú tendenciu dokazovať, že nejde o malú dedinu, ale mesto, ktoré môže zodpovedať Juliasu. Na základe týchto zistení sa domnievame, že táto lokalita sa pravdepodobne nachádza na mieste Betsaidy," uviedol Aviam pre agentúru AFP.

Lokalita, neďaleko rieky Jordán, je vzdialená iba sto metrov od Galilejského jazera. Hladina vody pritom bola počas prvého storočia oveľa vyššia. Aviam dúfa, že ďalšie vykopávky odhalia nové dôkazy spred rímskych čias, vrátane stôp po židovskej kultúre, ktoré by mohli pomôcť overiť, či ide skutočne o Betsaidu.

Miesto sa nachádza blízko lokality, kde podľa Lukášovho evanjelia urobil Ježiš jeden zo svojich zázrakov. Nakŕmil päťtisíc ľudí iba s piatimi bochníkmi chleba a dvoma rybami. Vykopávky momentálne nebudú otvorené pre verejnosť.

Apoštol Peter, pôvodne nazývaný Šimon, bol učeníkom Ježiša Krista. Zomrel približne v roku 64 n. l. v Ríme. Rímskokatolícka cirkev ho uctieva aj ako prvého pápeža.

Apoštol Peter
Zobraziť galériu (4)
Apoštol Peter  (Zdroj: wikipedia/Peter Paul Rubens)

Svätý Ondrej zomrel okolo roku 60 až 70 n. l. v Grécku. Podobne ako jeho brat, aj on bol rybár. Cirkevné legendy hovoria o tom, že v okolí Čierneho mora vykonával misijnú činnosť. Odsúdili ho na smrť ukrižovaním. Stalo sa to v meste Patras priviazaním na kríž v tvare písmena „X“. Ondrej na kríži trpel údajne dva dni a potom ho obklopil nebeský jas a zomrel. V Patrase bol aj pochovaný.

Apoštol Ondrej
Zobraziť galériu (4)
Apoštol Ondrej  (Zdroj: wikipedia/Artus Wolffort)

Svätý Filip zomrel okolo roku 80 n. l. v Hierapolise, kde ho podľa tradície ukrižovali dolu hlavou, po bičovaní a kameňovaní. Tu ho aj pochovali. Jeho pozostatky neskôr preniesli do Ríma a uložili v Bazilike Dvanástich svätých apoštolov. V Jánovom evanjeliu sa píše, že to bol on, kto zoznámil Ježiša s mužom menom Natanael, stotožňovaným s apoštolom Bartolomejom.

Apoštol Filip
Zobraziť galériu (4)
Apoštol Filip  (Zdroj: wikipedia/Anthonis van Dyck)

Viac o téme: ArcheológoviaApoštolPeterOndrejIzraelFilipBetsaida
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu