Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vodič chcel vymeniť pneumatiku: Po ignorovaní tabúľ ho čakalo nemilé prekvapenie

Jeden z obrazcov
Jeden z obrazcov (Zdroj: SITA/AP/Rodrigo Abd)

LIMA - Peruánske úrady zadržali vodiča, ktorý je obvinený z toho, že nákladným vozidlom poničil vzácny obrazec na planine Nazca. Informovala o tom v stredu agentúra AP. Planina Nazca, ktorá sa nachádza asi 400 kilometrov južne od Limy, je svetovo známa obrovskými líniami a obrazcami predstavujúcimi rastliny a zvieratá, okrem iného jaštericu, kondora, veľrybu a opicu.

Vedci vyriešili jednu z najväčších záhad planiny Nazca: Odhalenie prišlo až z vesmíru

Vodič na miesto, ktoré je od roku 1994 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, vošiel v sobotu. Na výstražné tabule, ktoré vstup aj vjazd na miesto zakazujú, nedbal. Vozidlo zanechalo stopy na ploche 100 na 50 metrov a čiastočne poškodilo tri z línií, informovalo peruánske ministerstvo kultúry. Zadržaný vodič sa obhajoval tým, že chcel vymeniť pneumatiku.

Ministerstvo kultúry ďalej oznámilo, že v budúcnosti budú nad archeologickým náleziskom s rozsahom 450 kilometrov štvorcových nepretržite hliadkovať drony.

Obrazce sú plne viditeľné len zo vzduchu, čo prispelo k rozvoju fantastických teórií o ich vzniku v spojení s mimozemskou civilizáciou. Zhruba 800 čiar a 300 figurálnych obrazcov vzniklo asi pred 2500 rokmi.

Vstup do oblasti je prísne zakázaný vzhľadom na krehkosť pôdy okolo línií obrazcov. K prípadnému vstupu sa napríklad vyžaduje špeciálna obuv podobná snežniciam.

V roku 2014 skupina 12 až 15 prívržencov hnutia Greenpeace vnikla na archeologické náleziská vo vysokých a športových topánkach. Na planine rozvinuli transparent s nápisom "Nadišiel čas zmeny, budúcnosť je obnoviteľná". Podľa úradov poškodili miesto okolo obrazca jedného vtáka.

Minulý rok bol jeden z aktivistov odsúdený podmienečne na 28 mesiacov väzenia a pokutu 200-tisíc dolárov (cca 161-tisíc eur), napísal server Gulf Times.

Viac o téme: PoškodenieVodičPeruObrazecPlaninaNazca
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu