Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sokolia rodinka býva na balkóne

Mladé sokolíky ešte nevedia lietať.
Mladé sokolíky ešte nevedia lietať. (Zdroj: Nový Čas)

POPRAD - Chovatelia vtákov zvyčajne držia na svojich balkónoch operence v klietkach, aby im neuleteli. Mária Baranová (50) z Popradu má opačný problém.

Nevie sa dočkať, kedy nepozvaní vtáčí hostia konečne odletia. Na balkóne sa jej zahniezdil sokol. Nechcela ho odtiaľ vyháňať a on sa jej za to odvďačil množstvom výkalov a zvyškami mŕtvych zvierat.

Mária Baranová musí od jari chodiť sušiť bielizeň k susedom. Odvtedy má totiž na balkóne podnájomníka, ktorý si na poriadok príliš nepotrpí. Stena, podlaha a zábradlie sú posiate vtáčími exkrementmi. Nehovoriac o zvyškoch potrhaných tiel nedojedených myší a ostatnej hávede.

K páriku sokolov pribudli na jar štyri mladé operence. Ich rodičia sú málokedy doma, priletia len raz za čas, aby priniesli potravu a už letia na ďalší lov. „Nechali sme ich tak, keď si vybrali náš balkón a začali znášať vajcia. Myslela som však, že budú poriadnejšie, ale pozrite sa na ten znečistený balkón,“ sťažuje sa majiteľka bytu. „Pred rokom sme tu mali krásne muškáty, teraz máme kopec vtáčieho trusu.“

Malé sokolíky ešte nie sú schopné lietať, zatiaľ len tak skackajú po zábradlí. „Minule som ich pozorovala spoza okna. Jeden skoro spadol dole. Chcela som ho ratovať, ale už sa ich bojím, sú čoraz väčšie,“ dodáva M. Baranová, ktorá dúfa, že už o týždeň-dva konečne odletia. Približný termín odletu sokolov jej potvrdil aj ornitológ.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu