Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vedci odhalili, ako vznikli ľudia: Má to zmeniť všetky teórie o pôvode života na Zemi

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

EVANSTON - Všetkých, ktorí sa zaujímajú o pôvod a vznik života na zemeguli, možno zaujme posledná štúdia vedcov z Northwestern University v americkom Illinois. Na základe nej zistili, že život na našej planéte vznikol z hmoty, ktorá bola vychrlená hviezdnou explóziou a preletela miliardy kilometrov z inej galaxie.

Vedci počas štúdie použili počítačové modely, aby zistili, ako vznikla naša galaxia. Simulovali pohyb hmoty cez vesmír a vytvorili detailný obraz vesmíru na samom začiatku Veľkého tresku. Simulácia ukázala, že hmota nesúca život sa presunula z menších galaxií na väčšie, ako naša Mliečna dráha. To by znamenalo, že mnohé časti Mliečnej dráhy majú svoj pôvod v iných galaxiách, odkiaľ sa presunuli spomínanými hviezdnymi explóziami. 

Vedci odhalili, ako vznikli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

A hoci sa táto hmota nesúca život šírila vesmírom stovky kilometrov za sekundu, išlo o vzdialenosti tak obrovské, že ich prekonanie trvalo niekoľko miliárd rokov. "Vzhľadom na túto teóriu môžeme ľudí považovať za "cestujúcich" v kozmickom priestore alebo za prisťahovalcov z inej galaxie," povedal docent Daniel Anglés-Alcázar.

Vedci odhalili, ako vznikli
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Nový pojem - medzigalaktický prenos - tak môže meniť pohľad na všetky teórie spájané s pôvodom života na našej planéte. "Táto štúdia premieňa naše chápanie toho, ako vznikli galaxie z Veľkého tresku," dodáva Alcázar. Podľa najnovších zistení existuje predpoklad, že v celej našej slnečnej sústave, a tým pádom aj na zemeguli a v každom z nás, existuje niečo aj z iných galaxií. "Náš pôvod je teda oveľa menej "miestny",  ako sme si predtým mysleli," tvrdia vedci. 

Viac o téme: VesmírVznik života
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu