Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Smutný rekord v ľudskom vraždení: Tábor, v ktorom zabili za 15 mesiacov takmer milión ľudí

Židov z varšavského geta odvádzali najmä do Treblinky. Zobraziť galériu (2)
Židov z varšavského geta odvádzali najmä do Treblinky. (Zdroj: TASR/AP)

VARŠAVA/PRAHA - Nacistický vyhladzovací tábor Treblinka, do ktorého prišiel prvý transport Židov z varšavského geta 23. júla 1942, drží aj v rámci neľudského nacistického "konečného riešenia" smutný rekord. V priebehu len 15 mesiacov tu zahynulo okolo 870-tisíc ľudí, či už strelou do tyla alebo v plynových komorách. Treblinka bola len jedným z troch táborov, otvorených v lete 1942 v rámci operácie Reinhard, v ktorých do konca roku 1943 zavraždila nemecká mašinéria 1,7 milióna ľudí.

Nikto neveril, že je to pravda: Hrôza Varšavského geta, státisíce ľudí poslali do plynu

Plány nacistického vedenia ale narušili v Treblinke (aj ďalších miestach smrti) väzni z obslužného tábora, ktorí sa v auguste 1943 vzbúrili. Zapálili baraky a pobili niekoľko strážcov, utiecť a prežiť do konca vojny sa ale podarilo len niekoľkým desiatkam z nich.

Bol medzi nimi aj Čech Richard Glazar, autor knihy Treblinka - slovo ako z detskej riekanky. Po povstaní Nemci začali tábor likvidovať, postupne jeho priestor zaorávali a pred príchodom východného frontu spálili budovy, ktoré sa v ňom nachádzali.

Hlavným vyhladzovacím táborom sa medzitým stal tábor v Osvienčime, kde k vraždeniu už plne používali jedovatý plyn cyklón B (v Treblinke nacisti ešte používali buď stlačený kysličník uhoľnatý alebo výfukové plyny) a kde zahynulo 1,5 milióna ľudí.

Franz Stangl
Zobraziť galériu (2)
Franz Stangl  (Zdroj: wikipedia/Franciszek Ząbecki)

Veliteľ Treblinky Franz Stangl po odchode z Poľska v lete 1943 viedol protipartizánske akcie v Juhoslávii, po vojne sa mu podarilo utiecť a cez Sýriu sa dostal do Brazílie. Koncom 60. rokov ho vydali do Nemecka, kde bol odsúdený na doživotie. Zomrel pol roka po rozsudku, v júni 1971.

Viac o téme: ŽidiaPlynová komoraVyhladzovací táborTreblinka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu