Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V Osvienčime našli veľkú vzácnosť na FOTO: Rodina roky skrývala poklad, dôkaz veľkej lásky

(Zdroj: Thinkcstock.com)

VARŠAVA - Po skončení druhej svetovej vojny sa neďaleko Osvienčimu našla brošňa, vypovedajúca o láske za ťažkých časov v židovskom gete v Lodži. Brošňa z nerezovej ocele má podobu prídelového lístka na chlieb a daroval ju k výročiu svadby svojej žene Hele jej manžel Pawel.

Desaťročia neistoty: Muž zo Slovenska odhalil strašnú smrť svojho otca v nemeckých archívoch

"Chlieb bol na prídel a v gete bol taký vzácny, že predstavoval otázku života a smrti. Teda tá brošňa predstavovala silne symbolický dar z lásky pre pár, ktorý bol v gete zatvorený," povedala agentúre AFP Dagmar Kopiaszová, ktorá riadi poľskú nadáciu starajúcu sa o pamätné miesta.

Táto nadácia už roky ochraňuje predmety patriace obetiam holokaustu, nájdené pri poľskom meste Osvienčim, v blízkosti ktorého bol počas druhej svetovej vojny nacistický koncentračný a vyhladzovací tábor Osvienčim-Brezinka.

"Mojej drahej Hele, k šiestemu výročiu našej svadby. Pawel," je napísané na zadnej strane brošne, kde je aj dátum "15. augusta, 1937-1943". Na prednej strane brošne je nemecky napísané "lístok na chlieb", meno "Hinda Weiksel" a adresa "Hanseaten 42" v lodžskom gete.

Brošňu našla po vojne na skládke odpadkov poľská rodina, ktorá nález uchovávala desiatky rokov, než ho tento rok darovala nadácii.

Podobná brošňa sa podľa AFP nachádza aj v jeruzalemskom pamätníku obetiam holokaustu Jad vašem. V lodžskom gete ju vyrobil miestny remeselník Chaim Klieger, ktorý z kovového odpadu zhotovoval hrebene, brošne a medailóniky, aby ich vymenil za potraviny. Veľa z nich zachytávalo scény zo života v gete.

Lodžské geto bolo na poľskom území prvé, ktoré bolo úplne izolované od okolitého sveta, a druhé najväčšie po varšavskom gete. Nemci ho zlikvidovali v auguste 1944 vyvezením posledného transportu do Osvienčimu; do tej doby tu hladu a chorobám podľahlo okolo 44-tisíc ľudí.

Viac o téme: Koncentračný táborBrošňaOsvienčimAuschwitzLodž
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu