Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

VIDEO Drastický omyl: Mladá blogerka (26) sa otrávila v priamom prenose

Zhang si pomýlila aloe s agáve
Zhang si pomýlila aloe s agáve (Zdroj: YouTube)

ŠANGHAJ - Video blogerka Zhang, ktorá rada prestavuje svojim fanúšikom rôzne vychytávky z oblasti zdravej výživy, sa rozhodla tentokrát v živom prenose poukázať na možnosti konzumovania surových listov aloe vera. Bohužiaľ, to, čo vzala do úst, malo pre ňu takmer fatálne následky. Skončila v nemocnici s výplachom žalúdka a inými nepríjemnými symptómami. Ukázalo sa totiž, že si rastlinu pomýlila.

Zúfalý otec pripravuje dcérku (2) na smrť: VIDEO Berie ju do jej vlastného hrobu

Na videu je vidno, ako Zhang drží v ruke dva veľké listy toho, o čom si myslela, že je aloe vera. Z jedného si odhryzne dosť veľký kus, ale čoskoro zistí, že niečo nie je v poriadku. Zdá sa, že rastlina je príliš horká. Podľa Shangaiist v skutočnosti zjedla časti americkej agáve, ktorá je jedovatá a obsahuje dráždivé látky.

Na tvári sa mladej žene objavili vyrážky, pľuzgiere a opuchol jej jazyk, no našťastie prišla včas do nemocnice, kde jej vypumpovali žalúdok. Po rekonvalescencii by mala byť v poriadku. Je to však príklad toho, že experimentovanie s exotickými rastlinami sa laikom nemusí vyplatiť.

Agáve obsahuje kryštály oxalátu vápnika, akrylátové oleje, saponíny a ďalšie zlúčeniny, ktoré dráždia ľudské telo. Cornell University College of Agricultural and Life Sciences tvrdí, že rastlina má niekoľko toxických zlúčenín a hodnotí kryštály oxalátu vápnika ako "neuveriteľne dráždivé".

Listy aloe vera sú neškodné, okrem toho, že vo väčších dávkach majú laxatívny účinok. Ľudia zaoberajúci sa zdravým životným štýlom či tí, ktorí sa venujú fitness, si ich pridávajú do smoothie nápojov alebo do šalátov.

Agáve má síce tiež kulinárske využitie, ale len za predpokladu ak sa vhodne spracuje, aby nedošlo k vedľajším účinkom. Z niektorých druhov sa napríklad vyrába tequila.

Viac o téme: Otrava
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu