Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Archeológovia sú zmätení: VIDEO Narazili na tajomný objav, ktorý mení teóriu o Aztékoch

Objav otvára nové obzory. Zobraziť galériu (2)
Objav otvára nové obzory. (Zdroj: youtube/ibtimes uk)

MEXIKO - Archeológovia v Mexiku objavili vežu postavenú zo stoviek ľudských lebiek, ktorá vrhá nové svetlo na rituály Aztékov. Medzi viac ako 650 lebkami boli aj pozostatky žien a detí, čo expertov veľmi prekvapilo. Podľa doteraz uznávaných teórií totiž boli takto obradne navŕšené iba lebky porazených nepriateľských bojovníkov.

FOTO Strašidelný pohľad na posvätné jazero Inkov: V jeho vodách sa malo zrodiť Slnko

Veža z lebiek sa nachádzala pod povrchom centrálnej časti metropoly Mexiko v miestach, kde kedysi stálo hlavné mesto aztéckej ríše Tenochtitlán. Lebky, na ktorých odkrývaní pracovali archeológovia a ďalší vedci viac ako dva roky, tu ležali päť storočí v lokalite blízko hlavného aztéckeho chrámu, kde v súčasnosti stojí katedrála. Podrobný pohľad na lebky expertov veľmi prekvapil.

Archeológovia sú zmätení: VIDEO
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/ibtimes uk)

"Očakávali sme len mužov, hlavne mladých mužov, ktorí bývajú bojovníkmi, pretože o ženách a deťoch si skrátka nemyslíte, že by išli do vojny," povedal agentúre Reuters antropológ Rodrigo Bolanos. "Deje sa niečo, o čom nemáme žiadne záznamy, a je to vážne nová vec, úplne prvýkrát," dodal.

Vedci doteraz napočítali 676 lebiek a predpokladajú, že postupne odkryjú desiatky či stovky ďalších, než sa dostanú k základom veže.

Za stavbu z lebiek nepriateľských bojovníkov ju experti považovali už od čias dobyvateľa Hernána Cortésa, ktorý so svojimi ľuďmi ovládol Tenochtitlán v roku 1521. Teraz budú vedci okrem ďalších lebiek hľadať aj novú teóriu o pôvode a význame týchto veží.

Viac o téme: LebkyAztékovia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu