Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Archeológovia narazili vo Francúzsku na úžasný objav: V luxusnej štvrti našli malé Pompeje

Vykopávky vo Vienne Zobraziť galériu (2)
Vykopávky vo Vienne (Zdroj: youtube/euronews)

PARÍŽ - Zrúcaniny štvrte s luxusnými vilami a s rozľahlými verejnými priestormi z čias antického Ríma našli francúzski archeológovia na brehoch rieky Rhona na juhovýchode Francúzska. "Bezpochyby sú to výnimočné vykopávky z rímskej éry za 40 či 50 rokov. Máme nevídanú príležitosť," povedal agentúre AFP vedúci tímu Benjamin Clément, ktorý v nadšení objav prirovnal k "malým Pompejam", rímskemu mestu zničeného erupciou Vezuvu.

Archeológovia v Egypte veria, že narazili na poklad: Odkryje zem ďalšie tajomstvo?

Miesto nálezu je vo Vienne pri Lyone a ľudia odtiaľ kedysi utiekli pred požiarmi, čiže "naozaj sa premenilo na miestne malé Pompeje". Ohromujúca je podľa experta jednak rozloha miesta (takmer 7000 metrov štvorcových), ako aj rozmanitosť a zachovalosť zrúcanín.

Archeológovia narazili vo Francúzsku
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: youtube/euronews)

Vienne, pôvodne galské oppidum, si v roku 47 pred naším letopočtom podmanili Rimania vedení Júliusom Caesarom. Dodnes je známe množstvom antických pamiatok, vrátane ruín rímskeho divadla a chrámu.

Na nové objavy v súčasnom Vienne sa prišlo počas prieskumu pred výstavbou nových domov na niekdajšom predmestí antického Vienne Sainte-Colombe na pravom brehu rieky. Na vykopávkach sa teraz pracuje na oboch brehoch rieky.

Clément dúfa, že zachovalosť ruín umožní zrekonštruovať niektoré domy, napríklad prepychovú vilu z 2. polovice prvého storočia nášho letopočtu, pomenovanú Dom bakchanálií podľa zachovalej mozaiky zobrazujúcej boha vína Bakcha obklopeného povoľnými Bakchantkami a Satyrmi.

Pri požiari sa zrútilo prvé podlažie, strecha a terasy, ale nádhera domu s balustrádami, mozaikami, mramorovou dlažbou evokuje bohatého orientálneho kupca. Katastrofa, ktorá dom spustošila, sa archeológom javí požehnaním. "Budeme schopní obnoviť tento dom od základov až po strechu, rovnako ako v Pompejach či Herculaneu," povedal Clément.

Nádherné mozaiky sa zachovali takmer nedotknuté aj inde, napríklad ide o mozaiku zobrazujúcu únos poloobnaženej dcéry boha Dia Thálie chlipným bohom Panom.

Vykopávky začali v apríli a mali skončiť v septembri, ale vzhľadom na výnimočnosť nálezov boli predĺžené do polovice decembra, čo podľa Clémenta sľubuje ďalšie neobyčajné objavy.

Viac o téme: ArcheológoviaVykopávkyPompejeVezuvVienne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu