Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Archeológovia v Egypte veria, že narazili na poklad: Odkryje zem ďalšie tajomstvo?

Tutanchamón Zobraziť galériu (2)
Tutanchamón (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - Archeológovia sú presvedčení, že našli pohrebisko manželky starobylého egyptského kráľa Tutanchamóna, ktorý vládol približne v rokoch 1328-1318 pred n.l. Dlhé pátranie po pozostatkoch ženy jedného z najznámejších faraónov by mohlo byť na konci.

Vedci osvetlili ďalšiu záhadu: VIDEO Tajomstvo výzoru starobylej kráľovnej je odhalené

Bývalý generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass, ktorý je teraz riaditeľom Talianskej expedície v Údolí kráľov, verí, že konečne zistili, kam uložili Anchesenamon na odpočinok.

Známa Tutanchamónova zlatá maska.
Zobraziť galériu (2)
Známa Tutanchamónova zlatá maska.  (Zdroj: SITA, Youtube)

Anchesenamon vydali za jej nevlastného brata a bratranca Tutanchamóna. Po jeho smrti sa stala manželkou ďalšieho kráľa Aja II. Hawass sa domnieva, že ženu pochovali v blízkosti Ajovho hrobu.

"Sme si istí, že tam je hrobka, ale nevieme, komu patrí. Sme presvedčení, že v tejto oblasti je skrytá hrobka, pretože som našiel štyri archeologické náleziská," vysvetli Hawass pre Live Science.

Náleziskami v tomto prípade sú diery v zemi, ktoré boli naplnené obetnými predmetmi, ako sú keramické nádoby, zvyšky potravín a iné nástroje ako znamenie toho, že sa začalo so stavbou hrobu.

Hawass dodal, že radar rozpoznal podklad, ktorý by mohol byť vstupom do hrobky a teraz dúfa, že dostane povolenie na vykopávky v danej lokalite, aby sa jeho podozrenie potvrdilo.

Viac o téme: TutanchamónAnchesenamon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu