Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Strašný príbeh z druhej svetovej vojny: Tínedžer (19) okradol nacistu, dostal ten najhorší trest

Frank Le Villio Zobraziť galériu (4)
Frank Le Villio (Zdroj: profimedia.sk)

NOTTINGHAM - Ukradol motorku a prežil si kvôli tomu peklo. Odcudzil ju totiž tomu najhoršiemu možnému človeku - nacistovi, za čo bol poslaný do koncentračného tábora. Ten prežil, no o pár rokov neskôr i tak zomrel.

Frank Le Villio mal len devätnásť rokov, keď ho v roku 1944 na ostrove Jersey, ktorý patrí pod správu Veľkej Británie, zadržali nacisti. Načapali ho totiž jazdiť na motorke, ktorú ukradol nemeckému vojakovi. Za trest ho poslali do koncentráku Bergen-Belsen, ktorý sa nachádzal pri meste Hannover, kde prežil najhoršie obdobie svojho života. 

Strašný príbeh z druhej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Mladíkovi sa túto hrôzu, spolu ešte s ďalším Britom, podarilo prežiť. No jeho ďalší osud bol neznámy. Historik Stanley Keiller (88) však nedávno aspoň zistil, kde je pochovaný. Prišiel na to náhodou počas toho, ako pátral po poslednom mieste odpočinku druhého preživšieho tábora - Harolda Le Druilleneca. "Chcel som zistiť niečo o Haroldovi, pretože v detstve sme boli susedia, keď som ešte žil počas okupácie v Jersey. Vždy som si myslel, že Harold ako jediný Brit prežil Bergen-Belsen. Ale Frank ho prežil tiež," povedal. 

Muž zo Slovenska odhalil strašnú smrť svojho otca v nemeckých archívoch

Le Villio mal pätnásť, keď nacisti začali okupovať Jersey. Ponúkli mu prácu, no on ju odmietol. Mal bicykel, no ten mu Nemci skonfiškovali. Rok pred koncom vojny ukradol spomínanú motorku. "Bola to jedna z tých hlúpych vecí. Boli sme tínedžeri a nemali sme iPady ani iPody, ako majú deti dnes. Nemci nám vzali rádiá, tak sme si museli vymyslieť nejakú inú zábavu. Franka pokúšala tá motorka, tak ju zobral, ale tvrdo za to zaplatil," pokračuje Keiller. 

Krátko nato mladíka chytila nemecká vojenská polícia a obvinila ho z krádeže vojenskej techniky. Frank bol odsúdený na tri mesiace vo francúzskej väznici Fresnes neďaleko Paríža. Odtiaľ ho poslali do väzenského tábora Belfort, potom do koncentračného tábora Neuengamme pri Hamburgu a následne do Bergen-Belsen. 

Strašný príbeh z druhej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/AP)

Stanley zistil, že Frank žil po vojne v Nottinghame so svojím otcom. Tu ale vo svojich 21 rokoch zomrel na tuberkulózu. Pochovaný je na miestnom cintoríne v biednom hrobe. Frankovi príbuzní chcú teraz jeho pozostatky previezť späť do Jersey.  

Strašný príbeh z druhej
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Viac o téme: Druhá svetová vojnaKoncentračný táborNacistiBergen-belsen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu