Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Legendárny spevák zo Soundgarden je mŕtvy! Náhla smrť po koncerte

Chris Cornell Zobraziť galériu (2)
Chris Cornell (Zdroj: SITA/AP Photo/Nam Y. Huh, File)

BRATISLAVA - Vo veku 52 rokov zomrel v stredu v Detroite americký spevák a hudobník Chris Cornell.

Smutnú správu pre agentúru AP potvrdil jeho hovorca Brian Bumbery, pričom smrť označil za náhlu a nečakanú. Vo vyhlásení ďalej uviedol, že rodina bude úzko spolupracovať s koronerom, aby určili príčinu úmrtia.

Chris Cornell sa narodil 20. júla 1964. Pochádzal zo Seattlu, kde sa na prelome 80. a 90. rokov sformoval rad kapiel vyznávajúcich charakteristický drsný gitarový zvuk s jednoduchými melódiami známy ako grunge. Preslávil sa najmä ako spevák a gitarista skupiny Soundgarden, s ktorou vydal šesť štúdioviek. Ako sólový interpret debutoval v roku 1999 albumom Euphoria Morning, po ktorom nasledovali nahrávky Carry On (2007), Scream (2009) a Higher Truth (2015). Okrem toho má na konte napríklad aj živú nahrávku Songbook (2011). S formáciou Audioslave, ktorá fungovala v období 2001 až 2007, ponúkol albumy Audioslave (2002), Out Of Exile (2005) a Revelations (2006). S už nefungujúcou kapelou Temple of the Dog vydal v roku 1991 jediný, eponymný album.

Spevák, ktorého rozsah takmer štyroch oktáv a charakteristická farba hlasu ho pravidelne radili na popredné miesta odborných rebríčkov rockových vokalistov, Súčasťou rannej časti jeho hudobnej dráhy bola podľa médií častá a intenzívna konzumácia alkoholu a iných návykových látok, s ktorou však po návrate skupiny Soundgarden prestal. So svojou druhou manželkou, americkou publicistkou Vicky Karayiannisovou, mal dvanásťročnú dcéru Toni a jedenásťročného syna Christophera Nicolasa. Rodina bola podľa Bumberyho správou o jeho smrti šokovaná.

Viac o téme: Chris Cornell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu