Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Katakomby staré 800 rokov: Jaskyňa templárov ukrýva záhadné obrazy

Roystonská jaskyňa Zobraziť galériu (3)
Roystonská jaskyňa (Zdroj: profimedia.sk)

LONDÝN - V Roystonskej jaskyni v anglickom grófstve Hertfordshire sa vo vnútri starobylých katakomb nachádzajú vyše 800-ročné rezbárske diela templárov. Jaskyňa bola totiž využívaná práve týmito rytiermi, ktorí bojovali v križiackych výpravách a preslávila ich napríklad kniha Dana Browna Da Vinciho kód.

Diera odhalila prastaré tajomstvo: FOTO Ukrýva záhadná jaskyňa templárov Svätý grál?

Rád Templárskych rytierov založil francúzsky šľachtic Hugh de Payens spolu so svojimi ôsmimi spoločníkmi v Jeruzaleme okolo roku 1119. V knihe Da Vincho kód sa špekuluje, že templári našli a skryli Svätý grál niekde vo Veľkej Británii.

Jaskyňa, ktorá ležala pod rušnou križovatkou rímskej cesty, pozostáva z valcovitých spodných a zvonovitých horných častí s celkovou šírkou 5,2 metra a výškou 7,8 metra.

Katakomby staré 800 rokov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Odborníci veria, že rezby na kriedových stenách starobylej Roystonskej jaskyne zobrazujú skupinu bojujúcich kresťanských mníchov, ktorí v 12. a 13. storočí ochraňovali pútnikov do Svätej zeme. Iné rezbárske práce zase ponúkajú pohľad na scény s Pannou Máriou, Ježišovou matkou a Jánom Krstiteľom. Nájdeme tu taktiež Svätú rodinu, ale okolo ostatných postáv panuje neistota.

Oficiálna webová stránka jaskyne hovorí, že veľký panel na ľavej strane predstavuje Boží hrob s poškodenou postavou Krista, ktorý čaká na svoje vzkriesenie. Nájdeme tu aj Máriu Magdalenu či anjela, ktorý sedí na odvalenom kameni. Holubica by mohla reprezentovať Ducha Svätého.

Katakomby staré 800 rokov:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jaskyňu objavili v roku 1742 náhodní robotníci, ktorý odstránili kameň a našli za ním tmavú šachtu. Okrem rozpadnutých kostí a lebiek, úlomkov pohára na pitie a neoznačeného kúska mosadze, sa však nedopátrali k žiadnym skutočným pokladom. Teda až na spomínané reliéfy na stenách.

Jaskyňa bola v roku 1964 zaradeného do zoznamu dedičstva Anglicka.

Viac o téme: JaskyňaTempláriDa Vinciho kód
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu