Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Hygienický manuál: Pravda o tom, ako často by ste mali doma upratovať

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto

LONDÝN - Niektoré z domácich činností nemá rád nikto z nás. Napríklad čistenie toalety a chladničky. Ak s upratovaním zavše váhate a neviete, koľko pozornosti by ste mali venovať hygiene v domácnosti, čítajte pozorne. Nedbalosť sa môže skončiť nepríjemnosťami.

Domácemu upratovaniu by ste mali venovať viac času, ako si myslíte. Až 20 percent ľudí údajne vymieňa obliečky len raz za šesť mesiacov. Baktérie sú však vždy o krok pred nami a chystajú pomstu za našu lenivosť v podobe zdravotných komplikácií.

Šokujúce odporúčanie vedcov o ovocí a zelenine: Milióny ľudí nemuseli zomrieť!

Toaletu by ste mali podľa odborníkov čistiť pravidelne raz za týždeň. Hoci majú toalety veľmi zlú povesť, väčšinou sú čistejšie, ako si ľudia myslia. Sú napríklad oveľa čistejšie ako doska na krájanie potravín.

Posteľ sa hemží roztočmi

Posteľnú bielizeň by ste mali meniť každý týždeň až dva. Dôvodom sú státisíce kožných buniek, ktoré sa na posteľnej bielizni počas spánku ukladajú, a ktoré lákajú roztoče vyvolávajúce alergické reakcie. Ďalším dôvodom na hygienické opatrenia je zmes potu a krémov, ktorá  vsakuje do obliečok. Podobný osud majú aj posteľné matrace, ktoré sú takisto živnou pôdou pre roztoče. Bez ohľadu na to, aké kvalitné matrace doma na posteli máte, mali by ste ich meniť každých deväť rokov.

Hygienický manuál: Pravda o
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Chladnička uchováva množstvo baktérií, z ktorých mnohé sú relatívne bezpečné. Nie však všetky, preto by ste ju mali čistiť po každých troch až šiestich mesiacoch. Zabránite tak riziku kontaminácie jedla napríklad nebezpečnou salmonelou. Výskumy podľa portálu Mirror preukázali, že mobilný telefón nesie na svojom povrchu desaťkrát viac baktérií ako záchodové sedadlo. Preto by ste ho mali pravidelne čistiť pomocou antibakteriálnej utierky. Savé kuchynské utierky by ste mali vymieňať raz za týždeň, pretože v nich baktérie doslova bujnejú. Ak ich nechcete až tak často kupovať, mali by ste ich aspoň umyť pri teplote vyššej ako 60 stupňov Celzia.

Bakteriálny raj

Pozor si dávajte aj na ústnu hygienu. Na jednej zubnej kefke sa nachádza viac ako 10 miliónov baktérií, preto by ste ju mali meniť raz za tri mesiace a po každom umytí zubov dôkladne opláchnuť.

Hygienický manuál: Pravda o
Zobraziť galériu (3)

Starať by ste sa mali aj o make-up. Tekuté krycie krémy by ste mali meniť každých šesť až dvanásť mesiacov. Práškové mejkapy vydržia až dva roky. Podobne sú na tom aj rúže. Maskaru však používajte len tri mesiace, pretože na špirále sa hromadí množstvo baktérií, ktoré môžu spôsobovať infekcie a podráždenie očí. Ženám s citlivou pokožkou alebo akné môže pleť znečisťovať aj špongia na nanášanie mejkapu, preto je vhodné kúpiť si každý mesiac novú, alebo treba špongiu aspoň dôkladne umyť a vyčistiť.

Viac o téme: UpratovanieHygienaDomáce čistenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu