Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Nová štúdia odhalila riziko lieku, ktorý Slováci hltajú: Obmedzte to, hrozí nebezpečenstvo

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Veľa Slovákov ju pozná. A ešte viac užíva. Nová štúdia vedcov radí tabletku Ibalgin medzi tie, ktoré môžu spôsobovať riziko infarktu až o 30 percent vyššie. Najnovšie výsledky potvrdzujú výsledky staršej štúdie, ktorá tvrdí to isté.

O Slovákoch je známe, že nesteroidné protizápalové lieky (NSAID), ktoré sa používajú proti bolesti alebo zápalom, konzumujú vo veľkom. Dokazujú to aj štatistiky. Slováci nadpriemerne užívajú lieky na tráviaci trakt, kardiovaskulárny, nervový, muskuloskeletárny a respiračný systém a viac antiinfektív.

Sem patrí aj známa tabletka Ibuprofen, teda Ibalgin. Je voľne predávaná a dostupná v lekárňach. Ročne sa predá na Slovensku vyše milióna balení a patrí k druhému najpredávanejšiemu lieku po Paralene. Správy, že nadmerná konzumácie tabletky Ibalgin môže škodiť, sa objavili už koncom minulého roka.

Ružová tabletka Ibalgin je veľmi dobre známa
Zobraziť galériu (3)
Ružová tabletka Ibalgin je veľmi dobre známa  (Zdroj: thinkstock.com)

Autori štúdie skúmali, že pacienti, ktorí brali lieky typu NSAID pravidelne počas 14 dní pred prijatím do nemocnice, čelili riziku kardiovaskulárnemu zlyhaniu v priemere o 20% viac. Je to o pätinu viac ako tí, ktorí brali tieto lieky niekedy skôr. V súvislosti s tým boli náchylnejší k srdcovému infarktu.

Tieto správy najnovšie potvrdila nová štúdia. Pochádza od vedcov z Dánska. Tí tvrdia, že nadmerné používanie ibalginu zvyšuje riziko infarktu až o 31 %. Dislofenak dokonca riziko zlyhania srdca zvyšuje až o 50 %. Informoval o tom britský portál guardian.co.uk.

Gunnar Gislason Z Univerzity v Kodani tvrdí, že by sa mali sprísniť kontroly pri predaju Ibuprofenu alebo iných látok NSAID. „Umožniť, aby sa tieto lieky kupovali bez lekárskeho predpisu, a bez akéhokoľvek rady alebo obmedzenia, vysiela správu verejnosti, že musia byť bezpečné,“ cituje jeho slová portál. Ako ďalej Gislason dodal, denná dávka pre dospelého človeka by nemala prekročiť tisíc dvesto miligramov.

„Tieto výsledky sú výrazným pripomenutím, že lieky NSAID nie sú neškodné. Diklofenac a ibuprofen, obidva veľmi používané lieky, sú spájané s výrazne vyšším rizikom zastavenie srdca,“ dodal.

Viac o téme: LiekyVedciIbalgin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu